Decizia vine cu doar o zi înainte de votul decisiv prin care Ursula von der Leyen are nevoie de sprijinul eurodeputaților pentru a fi reconfirmată în fruntea Comisiei Europene.

Instanţa din Luxemburg a găsit mai multe nereguli, inclusiv refuzul de a face publice declaraţiile privind conflictele de interese ale membrilor executivului european care au negociat achiziţiile.

„Comisia nu a acordat publicului un acces suficient de larg la contractele de achiziţie a vaccinurilor împotriva COVID-19”, a decis tribunalul, care fusese sesizat de mai mulţi europarlamentari şi de persoane fizice.

Parlamentarii UE au cerut explicații încă din 2021

În 2021, în plină pandemie de COVID-19, reclamanţii au solicitat Comisiei Europene acces la documentele privind condiţiile de achiziţie a vaccinurilor şi „asigurarea protecţiei interesului public”. În replică, instituția condusă de von der Leyen a permis doar un acces parţial, publicând versiuni cenzurate.

În ianuarie 2023, eurodeputații care conduc comisia COVID-19 a Parlamentului European i-au cerut președintei Comisiei Europene să dea explicații privind achiziția de vaccinuri anti-COVID. Parlamentarii voiau să o întrebe pe von der Leyen despre rolul ei în negocierea unui contract masiv de vaccinuri împotriva coronavirusului, de mai multe miliarde de euro, semnat cu Pfizer în apogeul pandemiei. Acest lucru nu s-a mai întâmplat.

În aprilie 2023, un lobbyist belgian a depus o plângere penală împotriva președintei Comisiei Europene, cerând verificarea de către un judecător a SMS-urilor schimbate de Ursula von der Leyen cu directorul Pfizer, Albert Bourla. Von der Leyen și Albert Bourla erau suspectați că au negociat direct, prin intermediul mesajelor text, o prelungire a contractului de 1,8 miliarde de euro pentru doze suplimentare pentru țările UE.

Parchetul European investighează achiziția de vaccinuri anti-COVID făcută de UE

Achiziția de vaccinuri împotriva COVID-19 a fost coordonată la nivelul Uniunii Europene. Prin intermediul unor acorduri, Comisia a asigurat dreptul de a cumpăra un număr de doze de vaccin, într-un anumit interval de timp și la un preț dat. Ulterior, dozele au fost împărțite statelor membre UE, inclusiv României.

În ianuarie 2021, Ursula von der Leyen a anunțat că cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, nu pot negocia separat contractele de achiziție a vaccinurilor anti-COVID-19: „Singurul cadru în care negociem este în 27. Facem asta împreună şi, pe acest fundament de obligativitate juridică, niciun stat membru nu are permisiunea de a negocia în paralel sau de a avea un contract în paralel”.

În acest context, în octombrie 2022, Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi, a deschis o anchetă asupra contractelor de vaccinuri, fără a spune dacă Ursula von der Leyen este ţinta acesteia. Nici acest demers nu a ajuns la vreun rezultat concret.

În aprilie 2024, Parchetul European a transmis că investighează negocierile privind achiziția unei cantități uriașe de vaccinuri anti-COVID dintre Ursula von der Leyen și șeful Pfizer. Nimeni nu a fost însă pus sub acuzare în acest dosar.

Eurodeputaţii vor vota pe 18 iulie, la Strasbourg, dacă validează sau nu al doilea mandat al Ursulei von der Leyen la preşedinţia Comisiei Europene.

Urmărește-ne pe Google News