„Discuția din această seară cu premierul Viktor Orban a fost utilă pentru a clarifica problemele legate de sancțiuni și de securitatea energetică”, a scris Ursula von der Leyen, într-un mesaj publicat pe Twitter.
„Am făcut progrese, dar sunt necesare eforturi suplimentare”, a adăugat aceasta.
This evenings discussion with PM Viktor Orban was helpful to clarify issues related to sanctions and energy security.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) May 9, 2022
We made progress, but further work is needed. I will convene a VC with regional players to strengthen regional cooperation on oil infrastructure.
Von der Leyen a mai anunțat că va convoca o videoconferință cu alte țări din regiune pentru a consolida cooperarea regională în domeniul infrastructurii petroliere.
Șefa Comisiei Europene a plecat spre Budapesta luni după-amiază pentru a se întâlni cu premierul ungar Viktor Orban, pentru a discuta aspecte legate de cel de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei propus de UE, care include, printre altele, interzicerea importurilor de petrol rusesc în UE.
Blocul comunitar s-a confruntat cu rezistență acerbă din partea mai multor țări membre – inclusiv din partea Ungariei, extrem de dependentă de energia importată din Rusia – în ceea ce privește propunerile șefei Comisiei Europene de a opri fluxurile de petrol rusesc către Europa.
Vineri, Viktor Orban a declarat că noile planuri de sancțiuni ale UE echivalează cu o „bombă atomică” pentru economia Ungariei, adăugând că Budapesta este pregătită să negocieze dacă observă o nouă propunere care să răspundă intereselor Ungariei.
Miercuri, Comisia Europeană a propus un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, ca răspuns la războiul din Ucraina.
Noile măsuri, anunțate chiar de șefa Comisiei Europene, includ eliminarea treptată a tuturor importurilor de petrol din Rusia, interzicerea a trei radiodifuzori de stat ruși în UE care „amplifică minciunile lui Putin” și expulzarea SberBank – cea mai mare bancă a Rusiei – din sistemul de plăți Swift.
Noile sancțiuni trebuie să fie votate în unanimitate de cele 27 de state membre.
Slovacia a anunțat deja că va solicita o scutire de la orice embargo al UE asupra petrolului rusesc, iar Ungaria a sugerat că un embargo reprezintă „o linie roșie” pentru ea.
Foto: EPA
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina