Ursula von der Leyen a declarat joi seară, 23 martie, că ajutorul în valoare de 56,3 milioane euro acordat fermierilor din România, Polonia și Bulgaria, afectați de importurile de cereale ucrainene ieftine, este insuficient.
Ea a subliniat că apreciază „marele succes al liniilor solidarităţii” care au dat voie Ucrainei să exporte cantități mari de cereale, dar a adăugat că „țările din prima linie care ajută cel mai mult liniile de solidaritate trebuie să nu sufere dezavantaje”.
„Este important să ne ajutăm, şi am discutat în această noapte despre acest lucru, fermierii din Uniunea Europeană care suportă consecinţele pieţei”, a spus șefa Comisiei Europene, potrivit news.ro. Ea a admis că „o mulţime de cereale ucrainene vin acum pe piaţa europeană, iar acest lucru are o influenţă asupra preţurilor”.
În acest context, Ursula von der Leyen a menționat că a înțeles cerința României, exprimată prin președintele Iohannis, de majorare a sumelor alocate fermierilor.
„Ca prim pas, am mobilizat peste 56 de milioane de euro de la Rezerva Agricolă de Urgență. Dar această sumă nu este suficientă. Acest lucru a fost foarte clar în noaptea aceasta. Sunt recunoscătoare României care a prezentat o moțiune și a sugerat să analizăm o creştere a sumei destinate fermierilor din statele din prima linie”, a mai spus ea.
Iohannis a criticat Comisia Europeană în scandalul despăgubirii fermierilor
Cu doar câteva ore mai înainte, preşedintele României a criticat suma de numai 10 milioane de euro alocată de instituția condusă de Ursula von der Leyen pentru sprijinirea fermierilor români afectați de importurile de cereale din Ucraina.
El a adăugat că i se pare „foarte ciudat” că în Comisia Europeană nu se negociază sumele, ci doar „se folosesc formule” de calcul.
Trebuie să ținem cont, de exemplu, sau cel puțin, trebuia Comisia Europeană să țină cont de faptul că noi am făcut sacrificii imense pentru a înlesni exportul de cereale din Ucraina spre piețele lumii. N-au făcut-o.
Președintele Klaus Iohannis, înaintea reuniunii de la Bruxelles din 23 martie
„Nu știu de ce n-au făcut-o, dar vom afla și este regretabil că astfel de abordări ultra-birocratice pun sub semnul întrebării buna-credință a Comisiei”, a mai spus șeful statului.
De unde a plecat scandalul banilor UE pentru fermieri
Comisia Europeană a anunţat pe 20 martie că vrea să recurgă la o rezervă de criză în valoare totală de 56,3 milioane euro pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, ca să compenseze pierderile economice cauzate de creşterea importurilor de cereale din Ucraina, dar şi pentru a limita impactul dezechilibrelor pieţei.
Astfel, instituția condusă de Ursula von der Leyen a propus alocarea a 29,5 milioane euro pentru Polonia, 16,75 milioane euro pentru Bulgaria și restul de 10,05 milioane euro pentru România.
În replică, ministrul agriculturii, Petre Daea, a spus că a făcut tot ceea ce a trebuit pentru România. El a adăugat că suma de la CE se va dubla cu cea alocată de la bugetul statului, astfel încât „să dăm sprijin fermierilor care au cereale în magazii şi nu comercianţilor de cereale”.