Potrivit sursei citate, chiar și cancelarul german Olaf Scholz și partidul său social-democrat (SPD) au semnalat că sunt dispuși să își retragă sprijinul pentru Ursula von der Leyen.
Unii se gândesc deja la un înlocuitor, și anume fostul premier italian Mario Draghi. Este o opțiune văzută favorabilă și în Franța, al cărei președinte, Emmanuel Macron, s-a deplasat într-o vizită de stat în Germania cu mai puțin de două săptămâni înainte de alegerile europarlamentare, programate în perioada 6-9 iunie.
Membri de rang înalt ai SPD, printre care Olaf Scholz și capul de listă al acestei formațiuni politice la alegerile europarlamentare, Katarina Barley, au amenințat în ultimele zile că vor „torpila” candidatura lui von der Leyen la șefia CE dacă aceasta va accepta sprijinul dreptei radicale pentru a-și asigura majoritatea în viitorul legislativ european.
„Nu vom lucra cu extrema dreaptă”, a spus Barley la podcastul Berlin Playbook. Ea a reiterat angajamentul făcut de socialiști, Renew Europe și Verzi, „de a nu coopera și de a nu forma niciodată, indiferent de nivel, o coaliție cu extrema dreaptă și partide radicale”.
Acest comentariu este cel mai recent indiciu al nemulțumirii partidelor de stânga în legătură cu poziționarea Ursulei von der Leyen față de partidul Giorgiei Meloni, Frații Italiei, care face parte din grupul de dreapta Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR), notează POLITICO.
Von der Leyen, care provine din Partidul Popular European (PPE), de centru-dreapta, a sugerat că, dacă nu va reuși să-și asigure o majoritate cu sprijinul parlamentarilor de centru-stânga și cel al liberalilor după alegerile europarlamentare, ar putea colabora cu ECR.
Vinerea trecută, Scholz a avertizat-o pe șefa în exercițiu a CE în privința unei astfel de mișcări, cerând ca următoarea Comisie să nu se bazeze pe o majoritate cu susținerea extremei drepte și să fie formată doar de partidele tradiționale.
Eurocomisarul pentru muncă, luxemburghezul Nicolas Schmit, candidatul principal al socialiștilor europeni la alegerile europarlamentare, a declarat într-un interviu publicat duminică: „Von der Leyen vrea să credem că există extremiști de dreapta buni pe lângă alții răi”.
Meloni este „de extremă dreapta din punct de vedere politic” și viziunea ei „nu este despre o Europă puternică și integrată. Pentru doamna von der Leyen, totuși, ea este probabil o conservatoare”, a afirmat el.
Nu se știe dacă Scholz și tabăra sa au luat o decizie finală cu privire la retragerea susținerii pentru von der Leyen. Însă un potențial înlocuitor al acesteia este vehiculat deja în persoana lui Mario Draghi, fostul șef al Băncii Centrale Europene.
Săptămâna trecută, Draghi a primit sprijin din partea unuia dintre cei mai apropiați aliați ai lui Emmanuel Macron, eurparlamentarul Pascal Canfin, membru al Renew Europe, despre care se știe că are o linie directă cu Palatul Elysée.
Întrebat de POLITICO dacă Franța susține candidatura lui von der Leyen, Canfin a răspuns: „Franța și toată lumea din ecosistemul prezidențial ar dori ca Draghi să joace un rol”.
Se zvonește de multă vreme că Macron trage sforile pentru a-l pune pe Draghi în fruntea executivului european, iar acum pare să aibă aliați la Berlin, remarcă POLITICO.
Markus Töns, un deputat social-democrat german, a declarat pentru POLITICO: „Draghi are experiență la nivel european și cunoaște provocările actuale. Nu aș avea nicio problemă să-l văd în această poziție – ar putea fi chiar mai bun decât Ursula von der Leyen”.