Cuprins:
„România și Bulgaria aparțin pe deplin spațiului Schengen. Eliminarea controalelor la frontierele terestre interne este ultimul obstacol. Salut rezultatul pozitiv al discuțiilor informale de astăzi, la Budapesta. Urmează decizia oficială”, a transmis von der Leyen.
România a scăpat de granițele aeriene și maritime în martie
Austria a blocat aderarea României la Schengen încă din decembrie 2022, în Consiliul JAI de la Bruxelles, când a adus drept argument criza migranților.
Abia din 31 martie 2024, România a intrat în Schengen cu acceptul Vienei, dar numai aerian și maritim, adică au fost eliminate controalele la frontierele aeriene și maritime. În aprilie 2024, ministrul de interne austriac Gerhard Karner a declarat că nu poate preciza când va intra România în Schengen și terestru.
Budapesta, primul pas pentru Schengenul terestru
Vineri, 22 noiembrie, la Budapesta a avut loc o întâlnire a miniștrilor de interne din România, Austria, Bulgaria și Ungaria, în care s-a clarificat subiectul Schengen terestru pentru țara noastră, discuții la care a participat și premierul Marcel Ciolacu, alături de omologul maghiar Viktor Orban.
Ungaria deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene până la 31 decembrie și are un rol decisiv în extinderea spațiului Schengen.
Surse: Intrarea României în Schengen terestru, votată la Consiliul JAI din decembrie
Ultimul Consiliu JAI din acest an va avea loc la Bruxelles, pe 13 decembrie, dar oficial nu s-a stabilit nimic în privința punerii pe ordinea de zi a aderării complete a României în Schengen. Pentru ca un stat să fie acceptat este necesar consensul tuturor membrilor. Fiecare țară are drept de veto, astfel că și o singură obiecție împiedică aderarea.
Totuși, surse guvernamentale au declarat recent pentru Libertatea că Austria va renunța la blocarea aderării complete a României la Schengen mai întâi pe 22 noiembrie, la summitul informal din Ungaria, iar la Consiliul JAI din 13 decembrie se va anunța decizia oficială.
Dar intrarea efectivă în Schengen terestru a României va avea loc în primăvara anului viitor, nu la 1 ianuarie 2025, așa cum a afirmat Marcel Ciolacu, au precizat sursele citate pentru Libertatea.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!