„Ştim că suntem acum angajaţi într-o cursă contracronometru”, a spus Von der Leyen într-o conferință de presă, în timpul unei vizite în Letonia.
Șefa Comisiei Europene a adăugat că producătorii de vaccinuri au nevoie de două până la trei săptămâni pentru „a avea o viziune completă asupra caracteristicilor mutaţiilor” acestei noi variante care a fost semnalată pe 24 noiembrie de experții din Africa de Sud către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
„Trebuie să câştigăm timp”, a subliniat şefa Comisiei Europene, care a făcut din nou apel la vaccinare și le-a cerut europenilor să poarte masca și să respecte distanțarea necesară pentru a preveni infectarea.
Totodată, ea a amintit că în contractul semnat de Comisia Europeană cu grupul farmaceutic Pfizer-BioNTech pentru achiziţia, în total, a 1,8 miliarde de doze de vaccin există o clauză referitoare la situaţia apariţiei unei variante a coronavirusului care ocoleşte vaccinul existent în prezent.
În cazul în care se confirmă că Omicron ocolește protecția asigurată de vaccin, Pfizer-BioNTech trebuie să producă și să distribuie o versiune actualizată a vaccinului în termen de 100 de zile.
Până în prezent, noua mutație a COVID a fost confirmată în șase țări europene. Cele mai multe cazuri cu Omicron sunt în Olanda – 13 cazuri – confirmate în rândul a 61 de pasageri depistaţi pozitiv la COVID pe aeroportul din Amsterdam după ce au sosit vineri cu două avioane din Africa de Sud, cu peste 600 de pasageri la bord.
Autorităţile sanitare olandeze încearcă acum să găsească şi să testeze circa 5.000 de alte persoane care au venit în ultima săptămână din ţări din zona Africii Australe.
Identificată prima dată în Africa de Sud, varianta Omicron se răspândeşte deja în lumea întreagă şi provoacă îngrijorare, în special în Europa, care se confruntă deja cu un val puternic pandemic.
Noua tulpină are un număr mare de mutații și pare să se răspândească mai ușor decât celelalte variante ale coronavirusului, inclusiv Delta, în prezent dominantă şi deja foarte contagioasă.