„Astăzi pot spune că, chiar şi în cazul unei întreruperi complete a alimentării cu gaz din Rusia, suntem în siguranţă iarna aceasta”, a declarat şefa executivului european, la Conferinţa pentru Securitate de la Munchen.

Totodată, von der Leyen a lansat acuzaţii grave la adresa companiei ruse Gazprom, susţinând că aceasta „încearcă în mod intenţionat să stocheze şi să livreze cât mai puţin, în timp ce preţurile şi cererea cresc vertiginos”.

Timp de câteva săptămâni, în UE au existat temeri că actualul conflict între Rusia şi Occident legat de pericolul unei invazii ruse în Ucraina ar putea perturba alimentarea cu gaze, notează dpa.

Până recent, UE îşi asigura cu ajutorul gazelor doar 24% din necesarul de energie, iar 90% din gaze proveneau din import, conform datelor Comisiei Europene. Din totalul importurilor respective, 40% proveneau de la Gazprom.

În urmă cu câteva zile, von der Leyen a transmis că UE are plan de rezervă în cazul în care Rusia oprește furnizarea de gaze, iar în ultimele luni au fost purtate discuții cu exportatori de gaze naturale lichefiate, care să asigure o suplimentare a livrărilor către UE în caz de nevoie.

Tot la Munchen, von der Leyen a mai atras atenția că ameninţările Rusiei la adresa Ucrainei ar putea modifica întregul sistem internaţional și a avertizat că gândirea Moscovei, care ţine de „un trecut întunecat”, i-ar putea costa pe ruşi prosperitatea viitoarea.

„Lumea a urmărit uluită cum ne confruntăm cu cea mai mare concentrare de trupe pe pământul Europei de după zilele negre ale Războiului Rece”, a declarat șefa Comisiei Europene.

Tensiunile din estul Ucrainei au ajuns la un maxim al ultimilor ani, iar liderii separatiștilor proruși din Donețk și Luhansk au anunțat sâmbătă dimineața mobilizarea generală. Un oficial al Pentagonului a avertizat că 40% din forţele ruse relocate la frontierele Ucrainei sunt în prezent în poziţie de atac, iar Joe Biden a anunțat din nou că o invazie este posibilă în orice moment.

 
 

Urmărește-ne pe Google News