UPDATE ora 11.35: Europarlamentara Roxana Mînzatu a fost desemnată de Ursula von der Leyen vicepreședintă executivă a Comisiei Europene. Portofoliul alocat Roxanei Mînzatu este Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie.

Mînzatu este unul dintre cei șase vicepreședinți executivi ai Comisiei Europene, alături de Teresa Ribera (Spania), Henna Virkkunen (Finlanda), Stéphane Séjourné (Franța), Kaja Kallas (Estonia) și Raffaele Fitto (Italia).

Premierul Marcel Ciolacu a salutat decizia.

„Pentru prima dată de la aderarea la Uniunea Europeană, România a obținut poziția de vicepreședinte al Comisiei Europene și unul dintre cele mai importante portofolii – Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie. Un portofoliu major, care va administra o cincime din bugetul UE, mai exact 235 de miliarde de euro”, a transmis Marcel Ciolacu, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit premierului, Roxana Mînzatu va coordona atât partea de educaţie, cât şi zona de politici sociale, dar şi programele de finanţare aferente acestor domenii, respectiv Fondul Social European Plus, Fondul Social pentru Climă şi Erasmus+.

„Astăzi eforturile românilor au primit şi recunoaşterea binemeritată prin acest portofoliu ce combină o greutate politică semnificativă şi fonduri substanţiale ale UE, cu potenţial legislativ şi politic solid şi acces esenţial la serviciile şi agenţiile Comisiei”, a adăugat Ciolacu.

***

Știrea inițială: Alocarea portofoliilor celor 27 de comisari – câte unul din fiecare stat membru – este un moment-cheie în lansarea mandatului de cinci ani al noii Comisii, executivul european, notează AFP, citată de News.ro.

Uniunea Europeană trebuie să îşi stabilească priorităţile într-un moment geopolitic crucial, cu războiul din Ucraina, campania prezidenţială din SUA şi concurenţa economică din partea Chinei.

În culise, negocierile pentru aceste posturi au fost dureroase până în ultima clipă.

Luni, comisarul francez însărcinat cu Piaţa Internă, Thierry Breton, a anunțat că demisionează din post din cauza unei rupturi cu Ursula von der Leyen, pe care o acuză că a cerut Parisului să-i retragă candidatura.

Roxana Mînzatu, propunerea României pentru funcția de comisar european

Roxana Mînzatu este nominalizarea României pentru postul de comisar european, a anunțat pe 2 septembrie premierul și președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Prima propunere a șefului Executivului fusese Victor Negrescu, dar el a fost înlocuit după ce Ursula von der Leyen a insistat pentru mai multe femei în posturile de comisar european.

Potrivit unor surse oficiale citate de G4media, Roxana Mînzatu va primi portofoliul Competențe și Educație, Locuri de muncă, Drepturi sociale și demografie în viitoarea Comisie Europeană.

Urmărește-ne pe Google News