Conform legislației „telefoanele mobile, tabletele, e-readerele, căștile, camerele digitale, consolele portabile de jocuri video și boxele portabile reîncărcabile printr-un cablu cu fir vor trebui să fie echipate cu un port USB tip- C”.

Regulile viitoare se vor aplica noilor dispozitive electronice mici și mijlocii vândute în UE.

Măsura nu afectează tehnologia de încărcare wireless, iar consumatorii ar trebui să poată cumpăra un dispozitiv fără încărcător la pachet, dacă doresc.

Noua regulă va aduce schimbări majore pentru utilizatorii Apple.

Încă în timpul procesului legislativ, Apple le-a transmis membrilor Comisiei Europene că regula propusă va depăși până la un miliard de dispozitive și accesorii care utilizează conectorul „Lightning”, patentat de companie, potrivit unui raport al Parlamentului UE.

Regula se va aplica și altor dispozitive electronice, inclusiv tablete, camere digitale, căști, console de jocuri video portabile și cititoare electronice. Laptopurile vor trebui să respecte regula la o dată ulterioară.

„Astăzi am făcut din încărcătorul comun o realitate în Europa!” a declarat într-o declarație de presă raportorul Parlamentului European Alex Agius Saliba.

„Consumatorii europeni au fost frustrați de mult timp cu mai multe încărcătoare care se adună cu fiecare dispozitiv nou. Acum vor putea folosi un singur încărcător pentru toate dispozitivele lor electronice portabile.”

Legislația trebuie încă aprobată de Parlamentul și Consiliul UE la sfârșitul acestui an, dar aceasta pare a fi o formalitate.

Într-un comunicat de presă, Parlamentul European a declarat clar că legea va fi în vigoare „până în toamna anului 2024”.

Introducerea unui „încărcător comun” este o încercare a UE de a reduce consumul de deșeuri electronice și de a ușura viața consumatorilor. Parlamentarii speră că, în viitor, telefoanele și gadgeturile similare nu vor trebui să vină cu un încărcător în cutie, deoarece cumpărătorii vor avea deja accesoriile adecvate acasă.

UE estimează că legislația ar putea economisi consumatorilor 250 de milioane de euro pe an pentru „achiziții inutile de încărcătoare” și ar putea reduce anual aproximativ 11.000 de tone de deșeuri electronice.

Apple, care este singurul producător major de smartphone-uri care încă mai folosește un port propriu, în loc de USB-C. În 2021, Apple a vândut 241 de milioane de iPhone-uri la nivel global, dintre care aproximativ 56 de milioane au fost vândute în Europa.

Compania americană ar putea să evite adăugarea USB-C la dispozitivele sale creând un telefon care se încarcă doar wireless (după cum s-a zvonit anterior). Cu toate acestea, rapoarte recente spun că aceștia testează iPhone-uri cu USB-C.

Apple folosește deja mufe de încărcare tip USB-C la laptopurile și tabletele sale.

 
 

Urmărește-ne pe Google News