Printre cei care și-au pierdut viața se află și 12 copii, iar zeci de persoane au fost spitalizate, a anunțat departamentul de sănătate din provincia Gauteng.
Când a izbucnit incendiul, joi, în jurul orei 1.00 (2.00 ora României – n.r.), singura ușă de acces în clădire era încuiată, astfel că rezidenții nu aveau nicio cale de scăpare. Încuierea ușii era o măsură de precauție de rutină pentru a preveni furturile și pentru a încetini eventualele raiduri ale poliției.
Aproximativ 400 de oameni vulnerabili locuiau în clădire, potrivit unor estimări ale supraviețuitorilor. Printre ei, migranți economici extrem de săraci și solicitanți de azil, preponderent din Malawi, Tanzania și Zimbabwe, precum și sud-africani.
„Am fost inconștient timp de trei ore”
Omar Arafat, din Malawi, care locuia în clădire, a declarat că a fost trezit în jurul orei 1 dimineața de lovituri puternice și țipete: „foc, foc”. S-a grăbit spre ușa din față a clădirii, dar drumul său a fost blocat de flăcări. Neavând altă cale de scăpare, a spart o fereastră din camera sa de la etajul trei și a sărit. După acel moment, spune că nu își mai amintește altceva.
„Am fost inconștient timp de trei ore”, a relatat bărbatul. Când și-a revenit, era înconjurat de mașini de pompieri și ambulanțe, iar în jurul lui erau zeci de cadavre pe șosea.
Primul lui gând a fost că nu știe ce s-a întâmplat cu sora sa. Femeia, pe nume Joyce Adam, locuia, de asemenea, în clădire și nu fusese încă găsită, în timp ce fiica ei în vârstă de 2 ani fusese aruncată pe fereastră și prinsă de oamenii de jos și era îngrijită de alte rude.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 4Și Musa, un comerciant din Tanzania, a declarat că a sărit de la etajul al treilea. El nu a fost rănit, dar fratele său, Said, a suferit o fractură la spate în urma săriturii și a murit la scurt timp după aceea.
Echipajele de salvare au cercetat clădirea, joi, etaj cu etaj. Pereții erau înnegriți de funingine și toate ferestrele au fost sparte, unele – din cauza incendiului, altele – de oamenii disperați care încercau să iasă.
Între timp, sute de persoane se adunaseră în zonă, sperând să obțină informații despre prietenii și rudele care locuiau în clădire.
„Nu ni s-a spus nimic. Ne simțim foarte rău”, a declarat o femeie care aștepta vești despre sora ei.
„Clădirea a fost semnalată ca fiind nesigură”
În fața clădirii au venit și oficiali ai guvernului local și politicieni.
„Aceasta este o tragedie de proporții incomensurabile”, a declarat Mmusi Maimane, liderul partidului Build One South Africa, adăugând că nu ar fi trebuit să se permită niciodată ca acolo să se ajungă la condiții atât de rele de trai.
„Această clădire a fost semnalată ca fiind nesigură pentru locuitori”, a spus și Dumisani Baleni, un purtător de cuvânt provincial al partidului Luptătorii pentru Libertate Economică, formațiune care face parte din fragila coaliție de guvernare a orașului.
Care erau condițiile din clădire
Clădirea se află în centrul orașului Johannesburg și este una dintre sutele de clădiri „deturnate” – ocupate ilegal și care beneficiază de puține servicii publice. Deși aceasta este în proprietatea orașului Johannesburg, municipalitatea nu a jucat niciun rol activ în gestionarea sau întreținerea ei.
În schimb, unii rezidenți au declarat pentru The Guardian că plăteau chiria unui sindicat care controla clădirea. Camerele costau echivalentul a aproximativ 50 de euro pe lună.
Locuitorii au mai spus că în incintă nu existau extinctoare sau ieșiri de urgență. Din cauza alimentării nesigure cu energie electrică, pentru iluminat se foloseau lămpi de parafină și lumânări, iar pentru gătit, sobe cu gaz. De asemenea, alimentarea cu apă era sporadică.
Dumisani Baleni a estimat că peste 1.000 de clădiri din centrul Johannesburgului se află într-o stare de similară – un declin pentru ceea ce a fost cândva cea mai bogată suburbie a țării, notează publicația britanică.
El a adăugat că autoritățile au încercat în repetate rânduri să „rezolve problema” clădirilor ocupate ilegal, cu o strategie care vizează evacuarea acestora pe rând, dar că a fost împiedicată de contestațiile juridice.
„Când încerci să faci acest lucru, ești blocat de anumite organizații care încearcă să intervină”, a spus politicianul, referindu-se la ONG-uri care susțin că rezidenții nu pot fi evacuați decât dacă li se oferă locuințe alternative adecvate.
Consilierul pentru așezări umane din Gauteng, Lebogang Maile, a declarat că persoanele strămutate în urma incendiului vor primi locuințe alternative.
„Am convenit că nu ne vom ocupa de oameni pe baza naționalității lor. În acest moment, vom oferi asistență umanitară tuturor”, a spus Maile.
Foto: Profimedia
bogdan.iacob • 02.09.2023, 13:09
Condoleante pentru apropiatii celor decedati si compasiune pentru supravietuitori. Aceasta tragedie, in general situatia actuala din South Africa (SA), imi reaminteste o discutie din anii '80. Discutie purtata cu Aggrey, amicul meu din SA. Student la Medicina, trimis de ANC (Congresul National African, partidul lui Nelson Mandela) la "pretenul" ceausescu sa faca moca studii superioare. In vremea aceea incepuse sa nu se mai gaseasca nimic de mincare la magazine, totul mergea la export (in Romania, desigur). Zice Aggrey: "Cum suportati asa ceva? La noi daca ar fi asa ar iesi lumea si ar da foc la orase!" Zic eu: "Hai ca oricum si la voi albii traiesc mult mai bine." Aggrey: "Gresit! Sint albi saraci si negri bogati, in medie nivelul de trai e cam acelasi. De exemplu, familia mea, tata si fratii lui, au un lant de 11 magazine, o ducem bine. In general economic e OK. Singura problema e ca nu avem aceleasi scoli, nu putem sa intram in aceleasi parcuri sau cinematografe." Zic eu: "Perfect. Deci te faci medic si te intorci in SA, mai ales ca acum o sa vina ANC-ul la putere (era evident ca apartheidul nu mai putea dura mult)." Aggrey: "Din nou gresit! Daca vine ANC-ul la putere o sa se duca tara de ripa, sint niste comunisti vopsiti (!). Eu vreau sa plec in Occident, SUA sau Canada, nu vreau sa ma intorc intr-o tara care se va dezintegra incet, incet." Si a plecat dupa ce a luat diploma. Eu am ramas sa constat cum in SA s-a intimplat EXACT ce a prevazut Aggrey... BRICS (!?!?)