„Ministrul Virgil Popescu a sărit să spună că ordonanța de urgență care bagă taxa pe soare transpune o directivă europeană. Că, deși nu există taxă pe soare, ea oricum începe din 2026. Și dacă tot nu există, oricum ea nu se aplică celor mici. Ministrul Popescu își dă cu stângul în dreptul și spune prostii. Toate acestea sunt minciuni: OUG-ul său introduce taxa pe soare imediat pentru mulți dintre prosumatori și treptat pentru ceilalți”, a declarat Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR.
Partidul de opoziție a adăugat că directiva europeană are tocmai rolul de a descuraja taxarea autoconsumului și „chiar stipulează dreptul prosumatorilor de a nu fi taxați”, dar că directiva a lăsat totuși și niște excepții, „pe care Virgil Popescu le transformă în regulă”.
Potrivit USR, taxa pe soare se aplică imediat pentru cetățenii și firmele care produc mai mult de 30 kW sau au beneficiat de sprijin de stat pentru instalarea panourilor fotovoltaice. „IMM-urile și fermele care au investit sau doreau să investească în fotovoltaice intră în această categorie”, a precizat partidul de opoziție.
Partidul condus de Drulă susține că „OUG-ul a creat baza legală pentru taxarea prosumatorilor care beneficiază de fonduri europene sau de programul Casa Verde, ca și a IMM-urilor și fermelor care instalează o putere de 30 kW”.
Printr-o simplă transformare a sintagmei „statul poate” în „statul taxează”, guvernul PSD-PNL dă o lovitură producției independente de energie, pentru a proteja piața captivă a marilor companii de stat, subordonate lui Virgil Popescu.
USR:
USR și PSD au criticat „taxa pe soare”
Partidul condus de Cătălin Drulă a transmis duminică, 4 decembrie, că Guvernul condus de Nicolae Ciucă a emis în seara de dinaintea minivacanței de Ziua Națională, „noaptea ca hoții”, o ordonanță de urgență care „inventează o nouă taxă în plină criză energetică: taxa pe soare”.
Potrivit USR, taxa pe soare îi vizează pe cei care au cheltuit bani pe panouri fotovoltaice. Concret, „cetățenii și firmele vor fi obligați de stat să monteze contoare speciale, diferite de contoarele legate la rețelele naționale de energie, doar pentru a putea fi taxați pentru energia produsă de ei și consumată tot de ei”.
Atacurile au continuat apoi și din partea partenerilor de coaliție din partidul condus de Marcel Ciolacu. Liderul senatorilor PSD, Radu Oprea, l-a întrebat pe ministrul PNL al energiei, Virgil Popescu, „de ce a ales să transpună Directiva europeană privind energia din surse regenerabile la modul imperativ”, adică prin taxarea prosumatorilor şi „de ce pune frână dezvoltării energiilor regenerabile prin taxare”. „Popescule, eşti dator cu multe răspunsuri!”, a scris social-democratul într-o postare pe Facebook.
Ce spune Ministerul Energiei
În replică, instituția condusă de Virgil Popescu a precizat că posibilitatea introducerii unei noi taxe pentru prosumatori ar putea fi posibilă abia din 2026, dar presupune îndeplinirea mai multor condiții, iar OUG poate fi modificată în Parlament.
Ministerul Energiei a răspuns astfel criticilor opoziţiei şi ale PSD privind taxarea prosumatorilor, explicând că este vorba despre o directivă europeană pe care dacă România nu o transpune în legislația națională, intră în procedură de infrigement și că această OUG, care poate fi modificată în Parlament, a fost avizată de mai multe ministere PSD.