UPDATE ora 14.30: Curtea Constituțională a stabilit termenul de judecată pentru data de 18 octombrie.


Știrea inițială: Doi liberali, Dan Vîlceanu și Gheorghe Pecingină, au semnat sesizarea depusă la CCR de USR și de Forța Dreptei.

„Am depus la Secretariatul General sesizarea USR, Forța Dreptei și PNL împotriva legii prin care Ciucă și Ciolacu bagă mâna adânc în buzunarul românilor care muncesc. Am găsit și doi liberali la PNL, Vîlceanu (n.red. Dan Vîlceanu) și Pecingină. Sunt semnături de la USR, Forța Dreptei și PNL”, a spus purtătorul de cuvânt al formațiunii, deputatul Ionuț Moșteanu.

Pe 3 iulie, Biroul Executiv al PNL a votat însă pentru excluderea lui Dan Vîlceanu din partid, potrivit anunțului făcut atunci de președintele PNL, Nicolae Ciucă. Nu au fost explicații oficiale, dar motivul neoficial al excluderii a fost acela că Vîlceanu a fost critic la adresa conducerii partidului și a deciziilor luate, după ce nu a mai fost secretar general al liberalilor.

Premierul Marcel Ciolacu a venit marți, 26 septembrie, în Parlament, pentru a prezenta pachetul de măsuri fiscale și pentru a-și asuma răspunderea în fața Legislativului. Înainte de ședința de plen reunit, dar și în timpul discursului șefului Executivului, opoziția a organizat un protest cu pancarte împotriva creșterii taxelor decise de coaliția PSD-PNL.

Opoziția a avut la dispoziție trei zile pentru depunerea unei moțiuni de cenzură, însă, cum acest lucru nu s-a întâmplat, legea se consideră adoptată.

Dar atacarea la CCR a legii înseamnă că noile taxe, pe care Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului, nu vor intra în vigoare decât după verdictul Curții Constituționale. Concret, atacarea la CCR blochează intrarea în vigoare a pachetului legislativ.

Principalele măsuri din proiectul de lege:

  • impozit de 1% pentru microîntreprinderile care realizează venituri ce nu depășesc 60.000 de euro;
  • impozit de 3% pentru microîntreprinderile care realizează venituri de peste 60.000 de euro;
  • impozit calculat prin aplicarea unei cote de 1% asupra cifrei de afaceri pentru bănci și companii care realizează o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro;
  • impozit special pentru persoanele fizice care dețin imobile mai scumpe de 500.000 de euro și mașini mai scumpe de 75.000 de euro;
  • voucherele de vacanță vor fi majorate la valoarea de 1.600 de lei, dar se va plăti contribuție de asigurări de sănătate de 10% și se vor acorda doar persoanelor cu venituri nete sub 8.000 de lei;
  • diminuarea cu cel puțin 25% a funcțiilor de demnitate publică;
  • desființarea posturilor vacante;
  • desființarea funcției de șef birou;
  • acordarea indemnizației de hrană numai pentru angajații din sectorul bugetar ale căror venituri salariale sunt mai mici de 14.000 de lei brut;
  • limitarea cuantumului sporului de condiții periculoase sau vătămătoare pentru personalul din sectorul bugetar la maximum 1.500 de lei.

 
 

Urmărește-ne pe Google News