USR își propune adoptarea și implementarea unui sistem de vot electronic secret în cazul moțiunilor de cenzură, și a altor voturi prevăzute de legi și regulamente interne ca având caracter secret, exprimate în Senat, Camera Deputaților și în plenul reunit al Parlamentului
Parlamentarii USR iau în calcul și inițierea unei comisii de anchetă a votului de la moțiunea de cenzură de miercuri, inițiată de PSD și ALDE împotriva Guvernului susținut de PSD și ALDE.
Demersul Uniunii Salvați România vine după ce presa a dat publicității filmări din care ar rezulta că la moțiunea de cenzură ar fi fost 249 de parlamentari care au introdus bile în urnele de vot, dar numărul total al bilelor din fiecare urnă a fost de 251.
„După cum s-a văzut în sală și pe înregistrările video, am verificat personal urnele înainte de vot și erau goale. De numărat, după deschidere, le-am numărat de două ori, împreună cu vicepreședintele Senatului din partea PNL, Iulia Scântei, și au fost 251. Așadar, dacă înregistrările video dovedesc că doar 249 de parlamentari au introdus bile în urne, există o suspiciune mai mult decât rezonabilă că unii dintre cei care au votat secret au introdus mai multe bile în urnele de vot. Suntem în anul 2017 și noi mai păstrăm încă în Parlamentul României acest sistem complicat de vot secret, cu bile. Este un sistem primitiv și în același timp un sistem care permite, după cum s-a putut constata, controlul politic al unui vot care, conform legii, ar trebui să fie secret. Neîncrederea”, a declarat vicepreședintele Senatului, Mihai Goțiu, membru în comisia de numărare a voturilor.
USR mai spune că oportunitatea și necesitatea celor două inițiative — votul electronic secret și inițierea unei comisii parlamentare pentru verificarea votului de la moțiunea de cenzură — vor fi discutate luni în cadrul unei ședințe comune a grupurilor parlamentare USR de la Senat și Camera Deputaților.
Moțiunea de cenzură „România nu poate fi confiscată. Apărăm democrația și votul românilor” a fost adoptată, miercuri, în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului.
PSD a anunțat că va exista o discuție în partid, după votul de miercuri, când mai mulți parlamentari ai partidului nu au dorit să își exprime votul, pentru a se stabili exact circumstanţele absenţei lor sau a opţiunii de vot.
„Va fi o discuţie în perioada următoare cu ei pentru că au fost colegi care nu s-au prezentat la vot, nu pentru că nu ar fi vrut să voteze moţiunea. Este cazul domnului senator Chisăliţă care are probleme de sănătate foarte grave, stă de câţiva ani într-un scaun cu rotile. Am mai avut o colegă de la Suceava care a greşit efectiv când a introdus bilele în urnă. Cred că trebuie făcută o discuţie cu fiecare în parte”, a spus Lia Olguţa Vasilescu, la România TV.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!