- Acest opţional include informaţii care privesc atât dezvoltarea fizică a copilului şi adolescentului, cât şi dezvoltarea lui emoţională, relaţională şi socială, toate adaptate nivelului de înţelegere a acestora.
- Ministerul Educaţiei Naţionale va avea obligativitatea de a facilita accesul elevilor la informaţii corecte şi controlate în programa şcolară cu privire la educaţia sexuală şi educaţia pentru sănătate.
Deputatul USR spune că orice copil are dreptul de a se bucura de cea mai bună stare de sănătate pe care o poate atinge, iar statul are obligaţia de a derula în unităţile şcolare programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţie sexuală pentru copii.
În România, 12.073 gravide sunt adolescente, dintre care 7.547 au ales să întrerupă sarcina
„Deşi, Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii şi-au asumat strategii naţionale cu privire la implementarea educaţiei sexuale şi a educaţiei pentru sănătate în programa şcolară, starea sănătăţii psiho-emoţionale şi fizice a elevilor din România este foarte precară”, spune parlamentarul USR.
Cristina Ionela Iurisniţi oferă şi date statistice în acest sens.
„Țara noastră se confruntă cu o rată ridicată de morbiditate şi mortalitate în rândul tinerilor cauzată de lipsa unui comportament alimentar optim. Mai mult decât atât, 10,6% dintre tinerele cu vârsta sub 20 de ani au sarcini nedorite, iar rata sarcinilor în rândul adolescentelor, pe segmentul de vârstă cuprinsă între 15-19 ani, a înregistrat 12.073 de gravide, dintre care 7.547 au ales să întrerupă sarcina conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Suntem pe locul I în Europa în ceea ce priveşte rata sarcinilor nedorite! Nu putem rămâne pasivi în faţa unei realităţi care nu ne face cinste la nivel european”, a anunţat aceasta.
Parlamentarul USR anunţă că va iniţia o serie de modificări legislative pentru modificarea şi completarea Legii 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.
Astfel, aceasta iniţiativă vine în completarea demersurilor de modificare a articolului 68 a Legii Educaţiei 1/2011 care prevede introducerea o dată la 4 ani a opţionalului „Educaţie pentru sănătate”, cu componenta educaţiei sexuale adaptată vârstelor şi nivelului psiho-cognitiv al elevilor.
Educaţia pentru sănătate sexuală include informaţii care privesc atât dezvoltarea fizică a copilului şi adolescentului, cât şi dezvoltarea lui emoţională, relaţională şi socială, toate adaptate nivelului de înţelegere a acestora.
„Accesul la educaţie pentru sănătate sexuală completează spectrul educaţiei universale şi formează atitudini responsabile şi sănătoase, o înţelegere şi o informare corectă, o împuternicire a tinerilor membri ai unor comunităţi şi ai unei societăţi româneşti lipsite de discriminare.Astfel, îmi propun să corelez prevederile legislative dintre Legea 272/2004 şi Legea 1/2011 în sensul atribuirii Ministerului Educaţiei Naţionale a obligativităţii de a facilita accesul elevilor la informaţii corecte şi controlate în programa şcolară cu privire la educaţia sexuală şi educaţia pentru sănătate”, mai spune deputatul USR.
Campanie UNICA: Educația sexuală să devină materie obligatorie în școlile din România!
Revista Unica a inițiat în luna iunie o campanie prin care cere autorităților ca educația sexuală să devină materie obligatorie în școlile din România. În acest sens, o scrisoare deschisă a fost trimisă la Ministerul Educației Naționale, Ministerul Sănătății, Ministerul Tineretului și Sportului și la Comisiile de specialitate ale Parlamentului României.
Prin acest demers, Revista Unica vrea să determine autoritățile să ia măsuri pentru ca educația sexuală să devină materie obligatorie în școlile din România. Redăm în integralitate „Scrisoarea deschisă către Ministerul Educației Naționale, Ministerul Sănătății, Ministerul Tineretului și Sportului, Comisiile de specialitate ale Parlamentului României.
„În ultimii câţiva zeci de ani, educația sexuală a fost corelată cu scăderea numărului de sarcini şi avorturi în rândurile minorelor, scăderea numărului de infecţii cu transmitere sexuală şi diminuarea nivelului de homofobie în societate. De aceea, cerem Ministerului Educației Naționale și Ministerului Sănătății să ia măsuri pentru introducerea educației sexuale ca materie obligatorie în școlile din România.