O solicitare USR care vizează funcționarea sistemului de justiție din România a fost adoptată luni, 24 ianuarie, în Comisia de Monitorizare din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).
„Astfel, Comisia de la Veneția va fi sesizată pentru a emite un punct de vedere cu privire la independența magistraților din România după excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Dănileț și publicarea noului proiect de desființare a SIIJ în varianta PSD-PNL”, a transmis USR.
Solicitarea a fost prezentată de parlamentarul Iulian Bulai, reprezentantul USR la APCE, și votată cu 23 de voturi pentru și 11 împotrivă. Reprezentanții PSD și PNL din acest for au fost printre puținii care s-au opus solicitării, se arată în comunicatul formațiunii conduse de Dacian Cioloș.
„Nu suntem singuri. Am solicitat Comisiei de la Veneția să emită un punct de vedere pe spețele: independența magistraților (cazul judecătorului Danileț și nu numai) și pe proiectul de desființare a SIIJ – proiectul inițiat de ministrul Predoiu care nu rezolvă problema pe fond: bâta politică de sancționare a magistraților independenți”, a declarat deputatul Iulian Bulai.
Fostul ministru USR al Justiției, Stelian Ion, a precizat că „este esențial ca proiectul propus de ministrul Cătălin Predoiu pentru desființarea Secției speciale să fie verificat de Comisia de la Veneția”.
Lucrurile nu pot rămâne așa cum își doresc actuala coaliție PSD-PNL-UDMR, ministrul Predoiu și președintele Iohannis. Justiția trebuie să fie apărată de orice fel de ingerințe, ținută departe de indicații politice, iar hărțuirea magistraților trebuie să înceteze. Proiectul ministrului Predoiu nu oferă aceste garanții și este nevoie de o opinie obiectivă, cum este cea a Comisiei de la Veneția.
Stelian Ion, vicepreședinte USR:
Comisia de la Veneţia, creată în 1990, este un organ consultativ al Consiliului Europei în probleme constituţionale, iar verdictul ei va fi unul consultativ, fără să aibă caracter de obligativitate.