USR a depus miercuri, 24 noiembrie, o sesizare la Curtea Constituțională a României împotriva hotărârii de revocare a Ancăi Dragu din funcția de președinte al Senatului.
USR consideră că revocarea din funcția de președinte al Senatului a Ancăi Dragu este neconstituțională pentru că nu cuprinde criterii stricte și s-a realizat „în mod arbitrar și aleatoriu”, fără „respectarea dreptului la apărare al persoanei în cauză”, se arată în documentul de 14 pagini.
Totodată, partidul condus de Dacian Cioloș a precizat că posibilitatea de revocare se poate face „doar în cazul unor încălcări grave ale ordinii de drept”.
Revocarea preşedintelui Senatului înainte de expirarea mandatului nu poate fi realizată decât la iniţiativa exclusivă a grupului parlamentar care a susţinut candidatura şi numai pentru abateri grave în exercitarea funcţiei.
Comunicat USR:
„Nu în ultimul rând, USR evidențiază faptul că art. 64 din Constituția României prevede clar că preşedintele Senatului se alege pe durata mandatului Camerei”, a mai transmis USR.
Anca Dragu, revocată la propunerea PSD, PNL și UDMR
Anca Dragu (USR) a fost revocată marţi, 23 noiembrie, de la conducerea Senatului. Propunerea de revocare a fost semnată de senatorii Lucian Romașcanu, liderul grupului PSD, Daniel Fenechiu, liderul grupului PNL și Lorand Turos, liderul grupului UDMR.
Au fost înregistrate 82 de voturi pentru revocarea Ancăi Dragu, 24 împotrivă şi 9 abţineri.
Florin Cîțu (PNL), cel care a candidat împotriva Ancăi Dragu, va fi noul președinte al Senatului. El a primit 82 de voturi favorabile şi 25 contra. Președintele PNL va prelua funcţia joi, 25 noiembrie, după votul de învestire pentru Cabinetul Ciucă. Până atunci, Biroul Permanent a mandatat-o pe Alina Gorghiu, de la PNL, să conducă Senatul.