„După șase luni în care PSD și PNL nu au fost în stare să propună soluții la criza facturilor, Guvernul se pregătește să adopte o ordonanță fără logică. Ministrul Virgil Popescu a decis să plafoneze prețurile în funcție de consumul din anul trecut. Astfel, dacă un consumator depășește pe anul trecut chiar și cu 1 kWh limita plafonului, plătește un preț mărit pe tot consumul făcut în anul acesta, urmând să primească o factură de regularizare abia în februarie 2023”, a transmis USR.

Partidul condus interimar de Cătălin Drulă a precizat că „aceasta nu este o soluție corectă”.

„Dacă tot au decis să plafoneze prețurile, o puteau face astfel încât să beneficieze toți românii. Trebuia pus plafon 0,68 de lei/kWh pe fiecare factură pentru primii 100 kWh, 0,8 lei pentru următorii 200 KWh (de la 100-300) și nelimitat per kWh (adică conform contractului) pe ce depășește 300 KWh”, a mai transmis USR.

Cele mai distructive prevederi ale ordonanței sunt plafonarea prețului gazelor la producător (atenție, nu la consumator) la aproximativ o treime din prețul pieței, și supraimpozitarea cu 80% a producției de energie electrică. Amândouă distrug stimulentul de a investi în producția de energie electrică și în exploatarea gazelor, de care România are masiv nevoie.

Comunicat USR:

Plafonarea prețurilor la curent, în funcție de consumul din 2021

Guvernul României a publicat joi seară, 17 martie, în transparență decizională, proiectul ordonanței de urgență privind noile măsuri din energie care vor fi valabile în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, acestea urmând să fie adoptate astăzi, 18 martie, în ședința de Guvern care începe la ora 15.00.

Ordonanța prevede plafonarea prețurilor la energie electrică pentru mai multe categorii de consumatori, în funcție de cantitatea consumată:

  • maximum 0,68 de lei/kWh, TVA inclusă, pentru clienții casnici care au avut în 2021 un consum lunar sub 100 KWh
  • maximum 0,8 lei/kWh, TVA inclusă, pentru clienții casnici care au avut în 2021 un consum lunar între 100 kWh și 300 KWh inclusiv
  • maximum 1 leu/kWh, TVA inclusă, pentru clienții noncasnici.

La gaze nu va mai exista un plafon în funcție de consum, iar prețurile sunt următoarele:

  • maximum 0,31 d lei/kWh, cu TVA inclusă pentru populație
  • maximum 0,37 de lei/kWh cu TVA inclusă în cazul clienților noncasnici al căror consum anual de gaze în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 mWh.

 
 

Urmărește-ne pe Google News