„Am decis ca parlamentarii din Forța Dreptei, alături de cei din USR, să depunem luni o moțiune împotriva ministrului Lucian Bode pentru eșecul înregistrat în procesul de aderare la Schengen. Nu poate rămâne fără niciun fel de consecință acest rateu major al coaliției PSD-PNL și normal ar fi fost să vină de la sine demisia/demiterea actualului ministru de Interne”, a transmis Ludovic Orban pe Facebook.

La rândul său, președintele USR, Cătălin Drulă, a anunțat că „PNL, în frunte cu Lucian Bode, trebuie să își asume eșecul votului pentru aderarea României la Schengen”.

„USR depune luni, alături de Forța Dreptei, o moțiune simplă împotriva acestui ministru”, a scris Drulă, tot pe Facebook, precizând că Lucian Bode trebuie să plece din mai multe motive, „de la plagiat la licitații aranjate”. „Dar cel mai grav este dosarul Schengen, cu o afectare incalculabilă a viitorului economic al României”, a adăugat Drulă.

Ce spune Bode

Ministrul PNL a replicat că așteaptă moțiunea pentru a prezenta românilor „tot ceea ce a făcut Ministerul afacerilor Interne pentru ca această decizie să ajungă la vot, pe masa consiliului JAI”, acolo unde „votul este unul politic”.

„Structurile MAI şi-au făcut datoria şi dacă am fost în postura de a se lua o decizie favorabilă pentru România, am fost şi datorită profesionalismului angajaţilor MAI”, a mai precizat ministrul, la sediul PNL, el fiind secretar general al partidului.

Aceasta va fi a doua moțiune simplă depusă împotriva lui Lucian Bode de USR și Forța Dreptei, după ce, pe 19 octombrie, prima a picat la vot. Liderul grupului deputaților PSD, Alfred Simonis, a fost atunci singurul membru PSD care a votat pentru, potrivit rezultatului votului, publicat pe site-ul Camerei Deputaților. Contactat la acel moment de Libertatea, Alfred Simonis a susținut că a votat „din greșeală” în favoarea moțiunii.

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne a respins joi, 8 decembrie, aderarea României și a Bulgariei la spaţiul Schengen. Dintre cele 27 de ţări membre UE, Austria şi Olanda au votat împotrivă. Votul împotrivă al Olandei a venit ca urmare a faptului că România și Bulgaria sunt „la pachet”. Mai precis, potrivit surselor Libertatea din Consiliul JAI, Olanda a explicat în minuta ședinței că e de acord cu intrarea României în Schengen, dar este împotriva intrării Bulgariei.

 
 

Urmărește-ne pe Google News