„USR a propus ca subiect de dezbatere poziția premierului României cu privire la reforma pensiilor speciale și de serviciu, inclusiv măsura în care proiectul guvernului răspunde cerințelor stabilite prin jaloanele Planului Național de Redresare și Reziliență”, a transmis USR.

Radu Mihail, liderul grupului USR din Senat, susține că proiectul de lege depus la Parlament nu rezolvă problema de fond, adică recalcularea pensiilor de serviciu pe bază de contributivitate, și riscă să fie declarat neconstituțional.  

„Nicolae Ciucă are multe lucruri de clarificat: care este poziția guvernului față de pensiile speciale, dacă UE consideră că abordarea actuală respectă jaloanele din PNRR sau România riscă să piardă miliarde de euro de dragul specialilor de partid. Nicolae Ciucă mai trebuie să ne spună de ce România se împrumută din ce în ce mai mult și la rate din ce în ce mai mari; ce se întâmplă cu facturile la energie și întârzierile la eliberarea cardurilor”, a declarat senatorul Radu Mihail.

Spre deosebire de „Ora Guvernului”, care nu prevede în mod explicit obligativitatea miniştrilor de a fi prezenţi, premierul are obligația de a participa la dezbaterea solicitată, adică la „Ora prim-ministrului”, potrivit regulamentului Senatului.

„Senatorii aparţinând grupului care a solicitat prezenţa prim-ministrului au la dispoziţie 5 minute pentru
prezentarea temei de dezbatere. Prim-ministrul are 5 minute pentru a prezenta punctul de vedere. Reprezentaţii grupurilor parlamentare au câte 5 minute pentru intervenţie, cu excepţia majorităţii parlamentare care va avea la dispoziţie 15 minute pentru intervenţie. Reprezentantul senatorilor neafiliaţi are la dispoziţie două minute. La finalul dezbaterii, prim-ministrul are la dispoziţie 10 minute pentru a răspunde intervenţiilor”, se precizează în regulament.

Ce a cerut Banca Mondială și ce spun guvernanții

Banca Mondială a cerut ca pensiile speciale să fie calculate pe principiul contributivității, să existe un stagiu minim şi să nu mai fie nicio pensie care să depăşească venitul din timpul serviciului, după cum a anunțat ministrul PSD al muncii, Marius Budăi, pe 24 octombrie 2022. Aceste soluții au fost cerute de Banca Mondială pentru ca România să îndeplinească un jalon important din PNRR.

Pe 6 decembrie 2022, Budăi a spus că legea privind reglementarea pensiilor speciale există şi urmează să fie depusă în Parlament, fără să avanseze un termen. El a precizat însă că implementarea PNRR nu este în pericol, dacă legea nu va fi depusă în Parlament până pe 31 decembrie.

Pe 20 decembrie, ministrul muncii a precizat că „nu va mai fi nicio pensie care să depăşească salariul, nu vor mai fi perioade asimilate, aşa cum a fost până acum şi va fi respectată ideea principală de reducere a cheltuielilor”.

La începutul lunii februarie, proiectul Guvernului privind pensiile speciale a ajuns în Comisia de buget din Senat, dar dezbaterea și votul au fost amânate, pentru că nu există prevăzut impactul bugetar.

9.864 de persoane

beneficiază de pensii de serviciu, numite și pensii speciale, majoritatea fiind procurori și judecători, potrivit celor mai recente date comunicate de Casa Națională de Pensii. Cea mai mare pensie lunară specială depășește 20.000 de lei.

Urmărește-ne pe Google News