Aceasta este o primă lovitură de avertisment pentru Ursula von der Leyen, la doar câteva zile după ce a fost desemnată drept candidatul principal al Partidului Popular European (PPE). În condițiile în care ,,curtează” și formațiunile dreapta pentru a-și consolida baza de centru-dreapta, șefa Comisiei va avea nevoie de sprijinul a aproximativ 200 de eurodeputați din alte grupuri politice pentru a obține un al doilea mandat. Și, deși partidul Uniunea Salvați România (USR), aliniat grupului Renew, va trimite probabil doar câțiva parlamentari la Bruxelles, ea nu își poate permite să continue să piardă voturi.
„Democrația se erodează în România, iar von der Leyen se uită în altă parte”, a declarat președintele USR, Cătălin Drulă, într-un interviu.
„Există un motiv simplu pentru asta”, a adăugat el: „Se desfășoară un război în imediata vecinătate, în Ucraina, iar guvernul nostru are o poziție geostrategică corectă”.
Fost ministru al transporturilor, Drulă a mai declarat că Executivul comunitar a eliberat fonduri de redresare post-COVID pentru România, în ciuda faptului că Bucureștiul nu a reușit să implementeze reformele necesare, și că Bruxellesul ,,îndulcește” criticile privind regresul României în ceea ce privește independența judiciară și libertatea presei.
În timp ce experții tehnici ai Comisiei sunt conștienți de nereguli, aceștia sunt „anulați din punct de vedere politic”, a spus Drulă.
„Nu vom vota pentru ea. Este o încălcare fundamentală a misiunii și a mandatului unui șef de Comisie”, a spus Drulă, într-o sală de conferință, la sediul partidului USR, situat nu departe de Romexpo, unde Ursula von der Leyen a devenit oficial săptămâna trecută „Spitzenkandidat” al PPE.
Purtătorii de cuvânt ai Comisiei Europene nu au răspuns unei solicitări de a face comentarii.
În prezent, se estimează că PPE va obține 175 din cele 720 de locuri din noul Parlament European, potrivit unui sondaj de opinie POLITICO. Popularii au nevoie de cel puțin 361 de voturi pentru a obține un nou mandat la șefia Comisiei. În 2019, von der Leyen a depășit acest prag cu doar nouă voturi.
Cea mai recentă proiecție arată că USR va câștiga patru locuri la alegerile din iunie. Invocând sondaje interne, Drulă a estimat că 8 până la 10 europarlamentari vor fi aleși ca parte a unei noi alianțe cu două formațiuni mai mici (Partidul Mișcarea Populară și Partidul Forța Dreptei), toate plănuind să voteze împotriva Ursulei von der Leyen.
USR este principalul partid de opoziție din România, unde liberalii (care fac parte din PPE) și social-democrații guvernează în cadrul unei mari coaliții sub conducerea premierului Marcel Ciolacu. PNL și PSD (care face parte din PES – Partidul Socialiștilor Europeni) vor candida pe listă comună la alegerile europarlamentare din iunie, iar proiecțiile arată că sunt pe cale să obțină împreună 19 locuri.
Foto: Profimedia Images