„USR a luat decizia, în Biroul Național, de a nu discuta împărțirea funcțiilor într-un nou guvern fără să existe un plan agreat care să scoată România din profunda criză a bugetului de stat. USR consideră că importante sunt reformele care trebuie făcute de noul guvern, precum și un buget corect care să le susțină, nu împărțirea de funcții și portofolii. Este absurd să discutăm nume de miniștri înainte să avem un program serios de guvernare. Nu punem carul înaintea boilor”, a transmis partidul condus de Elena Lasconi.
„Cât timp se discută în șoaptă despre creșteri de taxe, dar nu și despre reforme reale care să scadă cheltuielile statului, nu putem să ne apucăm să măsurăm draperiile din ministere. Nu este momentul pentru târguială! Mesajul românilor la alegeri a fost clar. Nu vor continuitate în dezmățul statului, ci asumarea partidelor de a schimba direcția pentru a pune statul cu adevărat în slujba cetățenilor. Se pare că politicienii vechi nu au înțeles mesajul românilor”, a declarat Elena Lasconi.
USR a precizat că a cerut încă de acum 5 zile toate datele legate de execuția bugetară la zi, precum și de proiectul unui buget realist pe 2025. „Actualul ministru al Finanțelor, Marcel Boloș, a venit în această dimineață cu o serie de cifre contradictorii la întâlnirea de la Guvern și a vorbit despre creșteri de taxe, nu de reduceri ale cheltuielilor statului. Nu putem fi de acord ca tot cetățenii plătitori de taxe să ducă greul deciziilor greșite luate de partidele care se întâlnesc de la ora 18.00 pentru a împărți funcții”, a precizat partidul condus de Elena Lasconi.
USR a adăugat că, înainte de a stabili cum arată noul guvern, trebuie să fie stabilit programul de guvernare și „așteaptă transparență totală din partea partenerilor de discuție”.
Prin urmare, la discuțiile care vor avea loc cu premierul Marcel Ciolacu și cu ceilalți lideri ai coaliției de guvernare de la PNL și UDMR, USR nu va veni decât dacă vor discuta despre „un program de guvernare bazat pe reforme și un buget onest, cu tăierea risipei și a cheltuielilor inutile”.
Incertitudini mari înaintea formării noului Guvern
În aceste zile sunt negocieri între PSD-PNL-USR-UDMR, dar deocamdată nu este clar cum va arăta viitorul Guvern și nici ce ministere vor reveni fiecărui partid, însă sunt tensiuni inclusiv în PNL, cu lideri nemulțumiți de modul cum președintele interimar Ilie Bolojan a negociat ministerele.
De asemenea, Libertatea a scris în premieră că PSD va primi 7 ministere, PNL – 4, USR -3 și UDMR – 2, dar și că USR nu vrea să renunțe la varianta de a da un candidat propriu la președinție.
Deocamdată, există un acord semnat între PSD-PNL-USR-UDMR privind „formarea unei coaliţii pentru stabilitate şi modernizare” pentru „a evita izolarea internațională a României”, dar partidele sunt departe de a se înțelege și cel mai probabil USR va ieși din acord.
Alegerile prezidențiale vor avea loc anul viitor, la o dată ce va fi stabilită de Guvern, după ce Curtea Constituțională a anulat pe 6 decembrie primul tur al alegerilor câștigat surprinzător de Călin Georgescu.