Potrivit Legii 33/2007, privind alegerile europarlamentare, partidele se pot asocia într-o alianţă electorală pe baza unui protocol. Este ceea ce au făcut cei din USR şi din PLUS. Însă nu sunt trecuţi şi paşii prin care acest protocol intră în vigoare, respectiv cum judecă BEC dacă el este legal sau nu.
Argumentul BEC, prin care s-a respins alianţa, este că Dan Barna şi Dacian Cioloş nu sunt recunoscuţi legal ca şefi ai celor două partide, deci nu ar fi trebuit să semneze actele.
Partide cu lideri incerţi
Dan Barna a fost ales de USR şef al formaţiunii în 2017, însă mai mulţi membri ai Uniunii, apropiaţi de fostul lider Nicuşor Dan, au contestat Congresul. Procesul încă nu s-a încheiat. Aşa se face că în Registrul partidelor politice Dan Barna nu apare încă drept şef al USR.
Dacian Cioloş a preluat partidul PLUS de la trei persoane care l-au înregistrat, având în vedere problemele pe care fostul premier le-a întâmpinat cu prima sa formaţiune. Însă, în Registrul electoral, preşedinte apare tot unul dintre membrii fondatori, Raluca Florina Daneş.
Libertatea a discutat cu oficiali din cadrul BEC, care au explicat că probleme ar fi avut cele două partide şi dacă propuneau liste în mod individual.
„Pot fi contestate candidaturile. Se verifică validitatea persoanelor care semnează în numele partidului şi le depun listele”, spun sursele Libertatea.
O metodă prin care USR şi PLUS puteau evita respingerea alianţei era ca protocolul să fie semnat de conducerea executivă care este acum recunoscută la Tribunal.
„Poate fi un reprezentant legal, cel care depune listele”, a spus un oficial al BEC.
În cazul USR, cinci vicepreşedinţi din actualul for de conducere se regăsesc şi în listele din Registrul partidelor politice.
PLUS, însă, a făcut un pas în această direcţie. A ataşat o declaraţie a Ralucăi Daneş, aşa cum a declarat Dacian Cioloş, pentru Libertatea. Declaraţia pare să fi fost însă ignorată de BEC.
USR şi PLUS acuză un abuz
Deşi în Registrul electoral sunt persoane diferite, liderii celor două partide spun că BEC a ignorat realitatea, în favoarea unor acte. Libertatea a discutat cu Dacian Cioloş şi cu Dan Barna pentru a vedea cum au primit decizia BEC şi ce vor face pe viitor.
„Ei, BEC, spun că nu contează realitatea, ci doar ce scrie în Registrul partidelor politice. Chiar dacă nu mai este membru Nicuşor Dan, el ar fi trebuit să semneze protocolul. Vă daţi seama de absurdul situaţiei? Protocolul de astăzi să fie semnat de cineva care nu mai e membru”, a declarat Dan Barna.
Dacian Cioloş spune că alegerea sa şi a lui Dan Barna s-a făcut respectând statutul şi legile. Astfel, şi dacă există o contestaţie, ea nu ar trebui să blocheze candidaturile, ci ar trebui mai întâi judecată.
„Este un abuz decizia de astăzi. Doar membrii de partid pot să decidă conducerea unui partid. Am respectatat legea, am notificat la Tribunal. Atât timp cât Tribunalul nu a respins această decizie a Congreselor noi considerăm că noi suntem cei doi preşedinţi în funcţie”, a spus, pentru Libertatea, Dacian Cioloş.
Ce variante mai există
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va fi chemată să judece contestaţia USR-PLUS la decizia BEC. Acolo, liderii celor două partide vor putea să îşi pledeze cauza.
Dacă nu vor câştiga acolo, însă, vor trebui să candideze separat. Asta înseamnă că nici listele de semnături strânse nu vor mai fi utilizabile, ci vor trebui să reînceapă întreaga procedură.
Citește și: