Postarea integrala a USR-PLUS:

„USR-PLUS va susține o moțiune de cenzură împotriva premierului Florin Cîțu

USR-PLUS anunță că își retrage sprijinul politic pentru premierul Cîțu, care a aruncat țara în criză politică.

USR-PLUS nu a girat şi nu va gira niciodată jaful din bani publici, în nicio formulă de guvernare.

Cerem Coaliției să ia act de lipsa unei majorități care să susțină Cabinetul Cîțu și solicităm declanșarea de urgență a negocierilor în Coaliție pentru desemnarea unui nou premier care să formeze un nou guvern.

În situația în care discuțiile din Coaliție vor eșua în propunerea unui nou premier, USR-PLUS va susține o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu.

Ministrul Stelian Ion este propunerea USR-PLUS pentru viitorul guvern şi are tot sprijinul nostru pentru continuarea reformei din justiție, inclusiv desființarea SIIJ şi numirile procurorilor-şefi, procese întrerupte de iresponsabilitatea premierului Cîțu.

Biroul Național a decis convocarea Comitetului Politic în data de 11 septembrie”.

Anterior acestei postări și imediat după anunțul revocării lui Stelian Ion de la Ministerul Justiției, vicepremierul Dan Barna și copreședintele USR-PLUS Dacian Cioloș ceruseră plecarea lui Cîțu din fruntea Guvernului, acuzând încălcări ale protocolului coaliției de guvernare.

„Florin Cîțu a arătat în această seară că nu poate conduce nimic. Cu atât mai puțin un Guvern. Abuzul de putere, deciziile luate noaptea ca hoții nu sunt marca înregistrată a lui Liviu Dragnea. Iar Florin Cîțu a arătat că e mai rău decât Dragnea. Și asta pentru că înșală cu cinism și rea voință așteptările unui electorat care a cerut altceva. Florin Cîțu trebuie să plece”, este mesajul publicat de Dan Barna, la scurt timp după anunțul premierului.

„Promisiunea făcută primarilor PNL (nu cetățenilor români, cum spune premierul) e mai importantă decât stabilitatea și continuitatea coaliției. Florin Cîţu demite fără motiv al doilea ministru USR-PLUS, subordonând întregul guvern intereselor PNL. Abuzul nu e că nu a dat Stelian Ion un aviz în cinci zile, ci că premierul pune presiuni pe un ministru al justiției să dea un aviz. Acesta nu mai e un guvern de coaliție!”, a scris și Dacian Cioloș pe Facebook.

Și ministrul revocat a reacționat tot pe Facebook.

„Premierul Florin Cîțu arată în seara aceasta încă o dată că nu are respect pentru lege, pentru Constituție. Având în vedere antecedentele sale, poate că nu este de mirare. În felul acesta, Florin Cîțu și-a semnat, de fapt, propria plecare din guvern pentru că este doar o chestiune de timp până când Florin Cîțu va pleca acasă. Șantaj și iresponsabilitate înseamnă să îi ceri imperativ ministrului justiției să îți dea un aviz la minut pe un proiect cu miză uriașă, pentru care termenul legal de avizare este de 4 zile lucrătoare de la primirea originalului. Precizez încă o dată că nici până la această oră originalul proiectului PNDL 3 nu a fost trimis la Ministerul Justiției pentru obținerea avizului”, a scris ministrul demis al justiției.

Povestea are și un substrat nevăzut, legat de procedura de numire a procurorilor de rang înalt aflată în derulare. Aceasta este miza nevăzută.

Stelian Ion:

Stelian Ion se referă la propunerile pentru șefia DIICOT, care ar fi urmat să fie făcute zilele următoare, conform G4Media.

Criza din coaliție a fost declanșată miercuri în ședința de Guvern, când premierul a solicitat introducerea pe ordinea de zi suplimentară a Programului Național de Investiții Anghel Saligny, care nu avea avizele necesare. Ședința a fost suspendată, iar USR-PLUS a refuzat să continue discuțiile.

Miercuri seară, Cîțu a anunțat revocarea ministrului justiției, Stelian Ion, pe care l-a acuzat că, neavizând proiectul Anghel Saligny, „a blocat activitatea guvernului”.

Soarta coaliției de guvernare va fi decisă în noua ședință de Guvern, programată joi dimineață.

Foto: Hepta

Urmărește-ne pe Google News