„Umblă Moartea liberă pe străzi, eliberată de Dragnea și Nicolicea, iar noi stăm cu mâinile-n sân! Am redactat deja Legea pentru abrogarea monstruosului „recurs compensatoriu”. Astăzi îi dăm forma finală și o depunem la Parlament. Sper să găsim pe cineva pe la secretariat…”, a anunţat deputatul USR Stelian Ion.
Deputatul USR precizează că recursul compensatoriu „a venit de la guvern cu un filtru judiciar, era o formă a liberării condiționate, dar a fost măcelărită de Nicolicea în Camera Deputaților”.
„Ne-am opus, am încercat să o îmblânzim cu amendamente, am atacat-o la CCR, dar degeaba. A ieșit o lege criminală, dar „constituțională”. Dacă vrem să nu mai moară oameni nevinovați, trebuie să o abrogăm în regim de urgență! Da, în cazul ăsta ar trebui dată o OUG de abrogare pentru că este ditamai urgența: mor oameni, sunt violate femei, sunt tâlhăriți românii pe stradă de infractori eliberați înainte de termen, fără discernământ.Trebuie făcută o precizare: dacă era după UDMR, în loc de 6 zile, infractorii primeau un „cadou” de 9 zile reduse la fiecare 30 executate! Cetățeni români de etnie maghiară, de asta i-ați votat pe indivizii ăștia? Să-i scoată pe criminali să ne omoare pe străzi?!”, a scris Stelian Ion, pe Facebook.
Potrivit unui răspuns oficial al ministrului Justiției, Tudorel Toader , 188 de infractori, liberați mai devreme în baza legii regimului compensatoriu, au comis noi fapte cu violenţă, iar numărul patrulelor poliţiei a scăzut dramatic, în aceeaşi perioadă.
„În perioada 19.10.2017-23.11.2018 au fost eliberați, în bază aceleiași legi 10.880 de deținuți. Din totalul acestor persoane, 649 au revenit în unitătile subordonate Administrației Naționale a Penitenciarelor, iar 188 au comis violuri, crime și tâlhării”, a transmis Florin Roman.
Ministrul Tudorel Toader a declarat, în repetate rânduri, că proiectul de lege a fost inițiat de „guvernarea anterioară” şi că studiul de impact se realizează în cadrul procedurii de legiferare, nu în faza de aplicare a legii. Legea îşi propunea, după numeroasele condamnări la CEDO pentru condițiile mizere din închisori, să ofere deţinuţilor o reducere a pedepsei, pentru condiţiile improprii în care au stat.
Astfel, reprezentanţii statului au decis ca fiecare deţinut să primească, la fiecare 30 de zile ispășite, un bonus de șase zile de reducere a pedepsei.
În week-end, un bărbat condamnat pentru tentativă de omor care fusese eliberat datorită legii recursului compensatoriu, a ucis din nou. Individul este acuzat că a înjunghiat mortal un tânăr de 25 de ani în urma unui scandal produs într-un club de noapte.