Ce spune iniţiatorul proiectului
- Peste un milion de euro primește anual Institutul Levantului de la buget – mai mult decât instituții de cultură care chiar există și chiar fac lucruri pentru oamenii României.
- 20.000 de lei din bugetul milionar al Institutului au venit, în 2018, din venituri proprii.
- Un referent cu studii medii de la Institutul Levantului avea în 2019 un salariu brut de 4.048 de lei, în timp ce grila de salarizare unică prevede ca un cercetător științific III dintr-un institut de cercetare al Academiei Române să ajungă abia în 2022 la 4.216 lei brut.
- Salariul de bază de 8.356 lei brut al directorului adjunct al ISACCL a fost, în 2019, aproape cât va ajunge cel al unui director adjunct de cercetare de la Academie în 2022 (8.949 lei).
- Doar 80.000 lei a alocat Institutul Levantului, în 2019, studiilor și cercetărilor.
- Dintr-un milion de euro, cam 50.000 de euro s-au dus spre proiecte.
Iulian Bulai afirmă că există „o lipsă cronică de specialiști într-o mulțime de domenii, cercetarea arheologică e aproape în agonie, instituțiile cu tradiție și recunoaștere internațională sunt subfinanțate – iar statul român irosește resurse valoroase pentru întreprinderi fără plus-valoare, fără impact în societatea românească ori la nivel internațional și care, în final, subminează chiar domeniul ale cărui resurse le deturnează”.
„Fiecare om cu institutul lui pe persoană fizică, dar pe bani publici – iată principiul de funcționare al sinecurilor în statul român capturat. Căruia trebuie să-i punem capăt! Specialiștii din institutele de cercetare și din muzee trebuie sprijiniți să-și facă meseria, nu o instituție-căpușă!”, mai spune deputatul USR.
Propunerea legislativă a fost inițiată pe 19 septembrie 2016 de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu și susținută în plen de către fostul președinte Emil Constantinescu. Institutul este, potrivit legii, o „instituție publică de interes național, cu personalitate juridică, fiind recunoscut de World Academy of Art and Science (Academia Mondială de Arte și Științe) drept centru de excelență”.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!