„În zilele următoare o să înceapă un nou proiect, o iniţiativă legislativă de data aceasta, pe care o facem împreună cu oameni noi, împreună cu România 100, împreună cu Iniţiativa România, cu organizaţiile civice, o iniţiativă prin care vrem să schimbăm legile electorale, vrem să revenim la alegerea primarilor în două tururi, vrem ca votul acela pe care îl cerem din ce în ce mai asumat cetăţenilor să conteze cu adevărat. Poate nu întâmplător în ultima parte a campaniei Dacian Cioloş şi România 100 au venit alături de ‘Fără Penali’ pentru ca împreună să mergem mai departe în acest nou proiect care acum va demara”, a declarat el.
Dan Barna a precizat că peste 5.000 de voluntari s-au implicat în strângerea de semnături.
Iniţial, proiectul a fost susţinut de USR, Forumul German şi Rezistenţa, dar ulterior s-au alăturat şi alte formaţiuni.
„Toţi acei primari care încearcă să blocheze validarea semnăturilor, o cerinţă expresă a legii, vor beneficia de plângere penală, dacă va fi cazul. Vom lupta ca fiecare semnătură să fie validată”, a spus el.
Fostul premier, Dacian Cioloş, preşedinte fondator al Platformei România 100, a apreciat că iniţiativa „Fără Penali” a reprezentat al doilea mare pas făcut de USR.
„Vreau să le spun colegilor şi prietenilor de la USR că ‘Aţi făcut un pas mare cu acest proiect’. Aţi mai făcut un pas mare în urmă cu un an şi ceva, când aţi decis să candidaţi la alegeri. Acum după doi paşi mari puteţi să o luaţi la fugă şi puteţi să alergaţi, pentru că e nevoie de un maraton în anul următor. Şi o să fim împreună cu voi”, a declarat el.
Filosoful Gabriel Liiceanu, unul dintre susţinătorii iniţiativei, a apreciat că obligaţia morală şi politică a partidelor de opoziţie este să creeze o alianţă, un „pol unic”.
„Cred că pasul următor, obligatoriu, care trebuie făcut, şi pe care USR şi partidul domnului Cioloş şi PNL-ul – cum s-o filtra el – e obligat să îl dea oamenilor ca noi, e obligat să dea un pol unic pentru vot. Dacă nu vom avea un singur pol pentru a vota împotriva PSD, atunci vom rămâne în situaţia în care suntem. Obligaţia morală şi politică a partidelor de opoziţie este să creeze o alianţă, un pol unic, ca să nu mai primesc replica: ‘Eu nu mă duc să votez, pentru că nu ştiu cu care dintre ei'”, a spus el.
Inițiativa cetățenească „Fără Penali în funcții publice” a strâns un milion de semnături. Acestea provin de la români din cele mai mari orașe, dar și din cele mai mici comune și sate din țară.
Potrivit Legii 189/1999, o inițiativă cetățenească de modificare a Constituției are nevoie de 500.000 de semnături, dintre care 20.000 să provină din cel puțin 21 de județe din țară, strânse în șase luni de la publicarea în Monitorul Oficial. Inițiativa Fără Penali îndeplinește ambele condiții și va ajunge în Parlament după ce semnăturile vor fi validate de primării.
Deși legea prevede ca semnăturile să provină din 20 de județe plus capitala țării, inițiativa Fără Penali a depășit pragul de 20.000 de semnături în 23 de județe: Alba, Argeș, Bacău, București, Bihor, Brașov, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Hunedoara, Iași, Ilfov, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, Vaslui.
Sursa Foto: Facebook USR