„Într-o Românie Educată, azi ar fi fost o zi obișnuită de școală. Copiii ar fi fost la ore, alături de profesorii lor, iar părinții la serviciu, ca de-obicei. În România lui Klaus Iohannis, școlile au fost goale azi, pentru că profesorii se luptă pentru salarii decente. Aveam șansa prin noile legi ale educației să facem schimbări în sistem, dar PSD și PNL au refuzat orice reformă. În forma actuală, aceste legi înrăutățesc ceea ce mergea deja prost în Educație, de aceea le vom ataca la CCR”, a spus președintele USR, Cătălin Drulă.
USR susține că „noile legi vor duce la instituirea unui sistem al «specialilor» chiar din școală prin introducerea unui sistem dual de admitere în liceu, vor favoriza elevii din familii cu bani în detrimentul celor care nu-și vor permite meditații, vor reduce gradul de incluziune al elevilor și nu vor rezolva problema abandonului”.
Partidul de opoziție mai acuză că noile legi „protejează fățiș plagiatorii și impostorii, transformă universitățile în feude controlate de persoane protejate politic, conduse de rectori «aleși pe viață»”.
Noile legi ale educaţiei – legea învăţământului preuniversitar şi legea învăţământului superior –, în forma decisă de ministra Ligia Deca, au fost făcute publice la finalul lunii februarie, după mai bine de jumătate de an, timp în care au generat un val de critici, atât din partea sindicatelor și asociaţiilor de părinţi, cât și din mediul politic, criticile vizând în special lipsa de transparenţă și de consultări.
Cele două legi au trecut de Guvern în martie și au fost adoptate de Camera Deputaţilor pe 10 mai. Senatul a fost for decizional, iar după votul de astăzi, 22 mai, ar fi trebuit să meargă la promulgare la președintele Klaus Iohannis.