Fotografie principală: Inquam Photos / Octav Ganea

Comitetul Politic al USR s-a întrunit sâmbătă pentru a dezbate strategia de participare a USR la alegerile europarlamentare în perspectiva unei eventuale alianţe cu PLUS. La discuţii a participat şi Dacian Cioloş.

Lista comună pentru europarlamentare a fost validată cu 68 de voturi „pentru” şi 9 voturi „împotrivă”.

Cine candidează din partea Alianţei, la europarlamentare

  1. Dacian Cioloş, preşedintele PLUS, 2.
  2. Cristian Ghinea (USR)
  3. Dragoş Pîslaru (PLUS),
  4. Clotilde Armand (USR)
  5. Nicolae Ştefănuţă (USR)
  6. Vlad Botoş (USR)
  7. Ramona Strugariu (PLUS)
  8. Vlad Gheorghe (USR)
  9. Alin Mituţă (PLUS)
  10. Anamaria Naomi Reniuţ (PLUS)
  11. Valeriu Nicolae (PLUS)
  12. Oana Ţoiu (PLUS)
  13. Radu Ghelmez (USR)
  14. Liviu Iolu (PLUS)

UPDATE ora 20.20 „Avem alianță! La ora 20:20 s-a decis Alianța 2020 USR PLUS”, a anunţat Uniunea Salvaţi România, pe pagina de Facebook.

Decizia celor două partide vine în urma analizelor interne şi ar avea, ca explicaţie, intrarea noului partid, PLUS, prea târziu pe scena politică, fiind necunoscut pentru electoratul român, în timp ce USR-ului îi lipseşte o „locomotivă” care să tragă lista, la scrutinul pentru PE. Astfel, ambele formaţiuni ar avea de câştigat dintr-o alianţă.

UPDATE ora 18.00 Bun venit printre noi, Dacian Cioloş! Vrem unitate!”, a scris deputatul USR Iulian Bulai, pe Facebook, în timp ce şedinţa USR era în desfăşurare. Liderul PLUS Dacian Cioloş a participat la discuţiile membrilor USR, despre alianţa cu partidul său.

Iulia Bulai a mai arătat că Alianța USR-PLUS va schimba România în următorii 10 ani. „Începem cu alegerile europarlamentare. Acum doar discutăm. Acordul va fi comunicat oficial de către USR-PLUS”, a mai scris Bulai.

Fostul premier Dacian Cioloş a declarat, la rândul lui, sâmbătă că a fost solicitarea USR ca el să fie primul pe lista comună a USR-PLUS pentru alegerile europarlamentare şi că este dispus să iasă de pe această listă.

„A fost solicitarea USR (ca el să fie primul pe listă – n.r.), să ştiţi. Eu sunt dispus să ies de pe liste dacă e nevoie, nu ţin cu orice preţ, dar a fost, între altele, solicitarea USR”, a declarat Cioloş la începutul şedinţei Comitetului Politic al USR, întrebat cum comentează faptul că mai mulţi membrii ai Uniunii sunt nemulţumiţi de faptul că el deschide lista pentru europarlamentare.


În funcţie de rezultatele de la europarlamentare, alianţa USR-PLUS s-ar putea prelungi şi la alegerile prezidenţiale de la sfârşitul acestui an.

Dacian Cioloş a anunţat, deja, că şi-ar dori ca la prezidenţiale, formaţiunea sa să îşi susţină propriul candidat şi a dat asigurări că acest lucru nu l-ar încurca pe preşedintele Klaus Iohannis, susţinut de PNL, la aceste alegeri.

Cum va arăta lista comună USR-PLUS, la europarlamentare: Dacian Cioloş, „locomotiva” alianţei de dreapta

USR şi PLUS şi-au stabilit deja candidaţii la alegerile europarlamentare. PLUS deschide lista cu preşedintele partidului, Dacian Cioloş, urmat de Dragoş Pîslaru şi Dragoş Tudorache.

La USR, lista este deschisă de deputatul Cristian Ghinea, urmat de consilierul sectorului 1 Clotilde Armand.

Dacă cele două partide vor merge pe listă comună la europarlamentare, lista alianţei USR-PLUS ar urma să fie deschisă de Dacian Cioloş, următorul fiind candidatul USR, Cristian Ghinea. Pe locul trei se va afla candidatul PLUS Dragoş Pîslaru, iar pe locul 4, candidatul USR Clotilde Armand. Pe locul cinci se va afla Dragoş Tudorache, de la PLUS, şi pe şase, Nicolae Ştefănuţă, de la USR.

Liderul USR Dan Barna afirma, recent, că, în situaţia în care această negociere pentru o alianţă cu PLUS va avea un rezultat pozitiv şi vor avea o listă comună, această posibilă alianţă are toate şansele şi va câştiga fără îndoială alegerile europarlamentare.

„Pe 2 februarie va avea loc un comitet politic la USR şi de asemenea este un consiliu naţional la PLUS, în care se va lua o decizie într-un sens sau altul de către forurile statutare ale partidelor. Practic, vom avea un răspuns referitor la strategia electorală pentru europarlamentare”, a mai spus Dan Barna, într-o conferinţă de presă.

Liberalii testează noua alianţă

Preşedintele PNL Ludovic Orban îşi anunţa, recent, colegii din conducerea partidului, că a comandat un sondaj de opinie care să testesteze cota la europarlamentare a unei posibile alianţe USR-PLUS.

Liberalii nu se simt confortabil cu apariţia noului partid al lui Dacian Cioloş, iar o posibilă alianţă USR-PLUS ar afecta şi mai mult scorul partidului, toate cele trei formaţiuni aflându-se pe dreapta politică şi mizând pe acelaşi electorat.

Sondajul PNL, comandat special pentru europarlamentare, arată că PSD se află pe primul loc, cu 30.2%, urmat de PNL, cu  27.8%.

Pe locul 3 se află ALDE, cu 11.5%, USR, cu 10.2%, Pro România, cu 5.5%, UDMR cu 5.1%, PLUS 5% şi PMP, cu 4,2%.

Citeşte şi: Patriarhul Daniel, numit cetățean de onoare al Capitalei „pentru grija părintească” de a realiza Catedrala Mântuirii Neamului

 
 

Urmărește-ne pe Google News