”Am decis aseară, împreună cu colegii mei din USR, să suspendăm activităţile publice de precampanie desfăşurate în stradă şi activităţile door to door de distribuire directă de materiale de promovare, pentru a limita riscurile asociate în actualul context”, a scris marţi preşedintele USR, Dan Barna, pe Facebook.
USR cere Guvernului să prezinte, în cel mai scurt timp posibil, un plan de acţiune pentru protejarea economiei şi a locurilor de muncă în contextul crizei provocate de coronavirus.
”Domenii ca transporturile, turismul, retailul, alimentaţia publică, industria sunt cele care simt deja primele efecte. Vor urma, din păcate, şi altele. Pentru a putea ieşi din criză cu cât mai puţine pagube e nevoie să fim pregătiţi cu măsuri de sprijin pentru companii şi angajaţii lor. Colegul meu, Claudiu Năsui, a propus deja câteva măsuri ce pot fi implementate relativ repede (…). Ele pot fi completate şi cu alte acţiuni după consultarea tuturor celor care au un cuvânt de spus în aceste chestiuni: companii, investitori, sistemul financiar, sindicate”, a spus Barna.
Potrivit acestuia, este esenţial în acest moment să existe un dialog real între actorii din economia reală şi autorităţi, iar instituţiile publice trebuie să aibă o atitudine proactivă, nu reactivă.
”În lipsa acestui dialog, efectele o să le vedem în bugetele publice şi în cifrele agenţiilor de ocupare a forţei de muncă”, a precizat Dan Barna.
Şi PLUS a decis să formeze o celulă de criză pentru coronavirus prin care să contribuie, complementar cu activitatea Guvernului şi a Centrului de Comunicare Strategică, la informarea populaţiei, formulând şi recomandări la adresa autorităţilor publice şi cetăţenilor.
Prima măsură pe care PLUS o ia este suspendarea imediată a activităţilor electorale de stradă şi a evenimentelor publice şi „direcţionarea eforturilor tuturor membrilor către activităţi de asistare a comunităţilor prin măsuri de informare, ajutorare a persoanelor vulnerabile şi a persoanelor aflate în izolare la domiciliu”.
PLUS se va concentra în special pe comunicarea în mediul online, inclusiv pentru şedinţele cu membrii. Formaţiunea cere tuturor partidelor „să dea dovadă de responsabilitate şi să-şi suspende activităţile electorale” de stradă şi evenimentele publice.
Celula de criză PLUS pentru coronavirus este formată din: Vlad Voiculescu – fost ministru al Sănătăţii; Dragoş Tudorache – fost ministru al Afacerilor Interne; Oana Ţoiu – fost secretar de stat în Ministerul Muncii; Ioana Mihăilă – medic specialist; Alin Mituţa – expert în politici europene; Dragoş Pîslaru – fost ministru al Muncii; Anca Dragu – fost ministru al Finanţelor; Liviu Iolu – fost purtător de cuvânt al guvernului, specialist în comunicare publică; Dan Ionescu – expert în energie.
Primele solicitări şi recomandări transmise public instituţiilor publice sunt: introducerea de urgenţă în măsurile legislative privind carantina a posibilităţii ca pe durata închiderii unităţilor de învăţământ un părinte sau o rudă apropiată să aibă posibilitatea de a munci la distanţă (teleworking), amendând astfel dispoziţiile existente în Codul muncii; maparea de către Ministerul Sănătăţii a situaţiei resurselor din spitale disponibile pentru a face faţă unei posibile escaladări a crizei şi iniţierea imediată a procedurii de achiziţie publică centralizată la nivel naţional pentru echipamente de protecţie, truse de diagnostic, medicamente şi antivirale.
PLUS mai propune crearea de urgenţă de către Ministerul Afacerilor Interne a unor proceduri speciale şi culoare separate la punctele de intrare în ţară pentru traficul aerian, rutier, feroviar şi maritim provenind din ţările şi zonele cu risc ridicat şi introducerea unor măsuri obligatorii de igienă şi dezinfecţie în instituţiile publice şi în transportul public (trenuri, metrou, autocare, autobuze etc).
Alte recomandări sunt iniţierea de către televiziunea, radioul public şi Consiliul Naţional al Audiovizualului a unei campanii de informare privind măsurile de prevenire, de combatere şi de oprire a răspândirii coronavirusului, în vederea limitării potenţialului de panică în rândul populaţiei, precum şi introducerea în programul televiziunii publice a emisiunilor educaţionale – de pregătire pentru examenele naţionale.