UPDATE. Prima ședință comună a birourilor naționale USR și PLUS, care formează o alianță electorală și politică pentru alegerile viitoare a avut loc duminică.
Alianţa spune că are soluţii pentru toate scenariile post-moţiune şi că varianta preferată de cele două partide este cea a alegerilor anticipate.
Temele principale de discuție au fost campania electorală a lui Dan Barna pentru alegerile prezidențiale, moțiunea de cenzură, pregătirea pentru alegerile locale și operaționalizarea Protocolului Alianței politice USR PLUS.
”Astăzi a avut loc prima ședință comună a birourilor naționale USR și PLUS și am activat structurile de conducere și executive comune. Vom avea astfel de întâlniri o dată la două săptămâni. Consolidăm alianța, intensificăm colaborarea, mergem pe drumul pe care am pornit în mai, după rezultatul de la europarlamentare. În perioada următoare campania pentru prezidențiale va fi intensificată, obiectivul Alianței este intrarea în turul 2 și câștigarea alegerilor”, a declarat Dacian Cioloș, președintele PLUS, la finalul ședinței între cele două Birouri Naționale.
”Alianța USR PLUS se pregătește să câștige toate alegerile care vor urma, începând cu cele prezidențiale și terminând cu alegerile parlamentare din 2020, pentru a reuși să schimbe cu adevărat România. Cerem votul românilor pentru un mandat clar de reformă a statului, nu pentru îmbunătățiri ici-colo. Acesta este obiectivul meu și al USR PLUS – reforma statului român, eliminarea corupției și a incompetenței”, a declarat Dan Barna, președintele USR și candidatul alianței USR PLUS.
Cele două partide au discutat și despre moțiunea de cenzură și au reiterat că vor avea o poziție comună. În opinia liderilor USR și PLUS moțiunea reprezintă primul pas către alegerile anticipate. Alianța are soluții pentru fiecare scenariu legat de moțiunea de cenzură, acestea vor fi comunicate oficial la momentul potrivit.
În ceea ce privește alegerile locale, Alianța USR PLUS va desemna candidații comuni după alegerile prezidențiale. Între timp, în conformitate cu principiile deja stabilite, fiecare dintre partide își desemnează candidați proprii.
Până acum, liderii USR au anunţat că vor sprijini un nou guvern în Parlament, dar că nu vor intra la guvernare.
„Soluția corectă este aceea să ne întoarcem la popor, după care vom intra la guvernare fără să clipim, pentru că alianța USR-PLUS este opțiunea pe care o are România. Ne asumăm să preluăm guvernarea după anticipate, imediat ce vom avea un rezultat care să arate o majoritate parlamentară.”, a declarat Dan Barna, recent.
„Duminică avem un prim comitet politic al Alianței, reunirea celor două birouri naționale. Se întâmplă pentru prima dată după alegerile interne pe care USR le-a avut în septembrie. Avem pe agendă și o discuție referitoare la modul în care ne vom poziționa politic după moțiunea de săptămâna viitoare”, a spus Dragoș Tudorache.
Întrebat dacă PLUS este de acord cu poziția USR, de a susține viitorul guvern în Parlament, dar fără a intra la guvernare, Tudorache a spus că PLUS preferă alegerile anticipate.
„Pentru noi, soluția preferată e a anticipatelor. Noi suntem pregătiți de guvernare, avem oamenii și avem programul cu care putem să ținem o guvernare, dar e nevoie de o majoritate guvernamentală sănătoasă. Dacă ajungem într-o situație politică în care e nevoie de un guvern care să ajute țara să treacă peste momentul dificil în care suntem acum, noi suntem pregătiți să susținem acel efort, indiferent din ce poziție va fi. Formula care se va găsi după moțiune trebuie discutată în primul rând în alianță, împreună cu colegii de la USR, și apoi cu președintele Iohannis”, a menţionat europarlamentarul USR-PLUS.