„Este evident că ceea ce vedem acum este disperarea unui sistem care nu știe să piardă. Ei știu că noi suntem sfârșitul puterii lor și astăzi atacă fundamentul democrației, alegerile, votul oamenilor. Încearcă cu orice preț să submineze voința românilor. Este o tentativă clară de a manipula rezultatul alegerilor și de a adânci criza în instituțiile statului, în politică, fix acea neîncredere care a dus și la creșterea extremismului. Le spun încă o dată: nimeni, niciun politician, chiar și numit la CCR, nu poate să aleagă președintele României. Președintele trebuie ales de români, prin vot”, a spus Elena Lasconi.
Partidul susține că „decizia BEC de renumărare a voturilor ridică o mulțime de suspiciuni”.
„În plus, în decizia BEC nu este nimic menționat legat de filmarea procesului electoral, legat de observatorii independenți, nici măcar de membrii secțiilor de votare. Întreg procesul de renumărare va fi asigurat de un grup restrâns de oameni, fără niciun fel de transparență, spre deosebire de procesul normal de numărare a voturilor, care implică 150.000 de reprezentanți ai partidelor politice în secțiile de votare”, a precizat USR.
Partidul condus de Lasconi a adăugat că „va contesta această decizie abuzivă de renumărare a voturilor la Curtea de Apel și vom sesiza Comisia de la Veneția”.
Deși USR va sesiza Comisia de la Veneția, aceasta nu are competența de a anula sau modifica rezultatele alegerilor. Rolul său este strict unul consultativ și poate oferi doar opinii juridice și recomandări legate de standardele democratice și statul de drept.
CCR a cerut joi, 28 noiembrie, Biroului Electoral Central, renumărarea voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale, a anunțat CCR, confirmând informația publicată inițial pe surse de Libertatea.
Deși inițial s-a spus că CCR a fixat termenul de renumărare pentru vineri, 29 noiembrie, ora 14.00, surse din BEC au precizat pentru Libertatea că acest lucru nu a fost comunicat oficial. Termenul decis de BEC este duminică, 1 decembrie.
Călin Georgescu a câștigat surprinzător primul tur al alegerilor prezidențiale
Primul tur al alegerilor prezidențiale din România s-a terminat cu victoria neașteptată a lui Călin Georgescu. Inițial, Marcel Ciolacu era pe primul loc în sondaje, iar duminică seară, 24 noiembrie, exit-poll-urile l-au confirmat câștigător.
Peste noapte însă, după numărarea oficială a voturilor, lucrurile au luat o întorsătură neașteptată. Luni dimineață, 25 noiembrie, Marcel Ciolacu a căzut pe locul al treilea, după Călin Georgescu și Elena Lasconi.
Călin Georgescu, candidat independent, a strâns 2.120.401 voturi, adică 22,94% din totalul voturilor valabil exprimate, Elena Lasconi, candidata USR, a obținut 1.772.500 de voturi, adică 19,18% din totalul voturilor valabil exprimate. Marcel Ciolacu, candidatul PSD, a obținut 1.769.760 de voturi, adică 19,15% din totalul voturilor valabil exprimate.
Turul doi al alegerilor prezidențiale va avea loc duminică, 8 decembrie. În acest moment, în lupta pentru Palatul Cotroceni se află Călin Georgescu și Elena Lasconi.