Exista mai multe metode naturale de crestere a imunitatii organismului.
1. Desi modul de transmitere a gripei e preponderent pe cale aeriana, totusi spalarea mainilor foarte des, evitarea atingerii nasului, ochilor sau gurii cu mainile murdare, folosirea unor dezinfectante pentru maini sau a unor ape de gura cu clorhexidina pot fi metode utile de a preveni imbolnavirea.
2. Consumati alimente cu efect antiviral. Cele mai cunoscute sunt usturoiul, ginsengul, ginger, hreanul, precum si cele cu proprietati antioxidante ca soia si ceaiul verde. In cazul usturoiului efectul sau antiviral e atat de pronuntat incat chiar si contactul tegumentului cu aceasta planta are efecte benefice deoarece principiile active se absorb prin piele.
3. Mariti timpul de somn. Creierul uman produce mai multe tipuri de unde cerebrale in functie de starea in care se gaseste. Astfel in timpul somnului superficial sau atunci cand “motaim” predomina undele alfa, in stare de somn profund predomina undele tetha, iar in stare de veghe, adica atunci cand suntem activi, predominante sunt undele beta. Atunci cand creierul se afla in stare alfa organismul sufera un proces de vindecare si refacere din toate punctele de vedere. Asa se explica faptul ca primul impuls pe care-l avem atunci cand ne simtim bolnavi e sa “zacem” in pat. In starea alfa imunitatea organismului creste.
4. Opriti fumatul sau evitati sa respirati aer poluat. Fumul de tigara scade imunitatea locala a cailor respiratorii, facand astfel posibila imbolnavirea mult mai usoara a acestora. Evitati aglomeratiile umane. Virusurile umane se transmit cu mare repeziciune in colectivitatile si aglomeratiile umane.
5. Procurati-va din farmacii produsele naturale de crestere a imunitatii, produse naturale pe baza de plante medicinale sau produse homeopatice. Oferta e din ce in ce mai variata, iar rezultatele sunt foarte bune. Persoanele cu boli cronice, varstnicii sau cele care sunt expuse acestor imbolnaviri prin natura meseriei lor trebuie sa urmeze regimul anual preventional de vaccinari.
6. Este nerecomandabil ca in plin sezon al gripelor sa urmati o dieta de slabire. Trebuie sa consumati carne din plin si cat mai multe lactate integrale, cu cantitatile normale de grasime, fructe foarte bogate in vitaminele C, E, A (citrice, nuci, alune, migdale, nuca de cocos), untura de peste, leguminoase de tipul morcovi, fasole verde si uscata. Amanati consumul salatelor pana la primavara. Puteti introduce in alimentatie suplimente alimentare ca vitamine, selenium, zinc.
dr. Adina Alberts
medic specialist “Care Zone” (Hotel Marriott)