• Nimeni de la IML nu a venit să discute cu părinții, deși șeful institutului, George Cristian Curcă, a fost invitat.

Un țarc minuscul, din garduri albastre aranjate de Jandarmerie, a fost scena unei întâlniri atipice de 1 iunie, ziua copilului. Ziua în care părinți, bunici, rude și avocați și-au strigat nemulțumirea, în fața Institutului de Medicină Legală din București. 

Argumentele protestatarilor? Legiștii tergiversează expertize medico-legale fără de care procesele unor mari profesori nu pot continua.

Majoritatea celor care și-au făcut loc în singurul loc umbrit din fața barierei de la intrarea în institut erau aparținători și copii care au suferit operații la medicul ortoped Gheorghe Burnei.

Printre aceștia, și Roxana Burnei, fosta noră a acestuia. Casa Jurnalistului a scris marți, 31 mai, că celebrul socru încearcă să-și opereze propriul nepot, fiul Roxanei, susținând că acesta suferă de o boală rară. Jurnaliștii de la CJ au arătat că, în cazul copilului, e vorba de o tumoră benignă, diagnostic pus în urma unei biopsii și confirmat de comisia de ortopedie pediatrică din Ministerul Sănătății.

Mama lui susține că, acum, băiatul merge fără dureri.

Însă Cristian, fostul soț al Roxanei, și el medic ortoped, n-a renunțat la ideea de a-și opera fiul. Așa că se luptă în instanță ca micuțul să fie operat chiar de bunic. În acest moment, un proces în acest sens se desfășoară la Judecătoria Sector 4, numit „exercitarea autorităţii părinteşti – suplinire consimțământ părinte”, prin care intervenția să se facă fără acordul mamei. 

În favoarea lui Burnei senior și junior s-a pronunțat chiar IML, care și-a însușit concluziile medicilor citați chiar de către profesor. 

„Mi se pare important că ne-am adunat atâția aici”, a declarat Roxana pentru Libertatea.

Roxana Burnei, fosta noră a lui Burnei, venită și ea la protest

Amira a făcut 25 de ani, dosarul n-a început

Ea nu a fost singură. Alături au venit și alți părinți ai căror copii au fost operați de Burnei. Și copiii.

Printre aceștia, Amira Hamed. Ajunsă la 25 ani, tânăra a fost personajul principal al seriei Casei Jurnalistului din 2016, „A fost un experiment”, când Burnei, unul dintre cei mai cunoscuți medici din România, a fost expus pentru prima oară. 

„Cel mai renumit ortoped din România a experimentat cu un implant neomologat pe o fetiță care șchiopăta”, a titrat, atunci, Casa Jurnalistului.

Plângând, mama Amirei a atras atenția că, de circa 3 ani, raportul de expertiză în cazul ei nu este gata. „Se cer mereu supraexpertize, iar procesul nu poate începe”, spun cei care au venit să o susțină pe tânără.

Amira Hamed
Amira Hamed

„Uite, vin piticii”

La protest au sosit și oameni ai căror copii nu au apucat să fie operați de Burnei. „Din solidaritate”, spune Magda Elena Hurmuzache din București.

Femeia spune că atât ea, cât și copiii ei, Andrei și Ana Maria, acum în vârstă de 19, respectiv 14 ani, suferă de o condiție genetică rară care afecta ambele picioare.

„I-am dus la Burnei între 2012 și 2016. Mereu exclama, hei, au venit și piticii, hai să vedem pe care-l operăm!”.

Ea susține că niciunul dintre copii n-a mai fost operat până la urmă de Burnei, care susținea mereu că „lipsesc fondurile” și nu îi poate opera pe cei doi. „Mi-am dat seama unde se bate apropoul, dar noi suntem o familie săracă, nu aveam de unde”, a spus mama. 

Aceasta spune că, după ce fiica ei a fost externată în urma unei internări de o lună și jumătate după care n-a fost operată, a mutat copiii la alt medic, care i-a operat. „Acum sunt bine. Ambii sunt în picioare, fetița are o reținere, dar e bine”, conchide mama.

Magda Elena Hurmuzache, la protest

Nou-născutul care a luat stafilococ auriu

„Vă bateți joc de copiii noștri”, „Rușine IML”, „INML – Stat în Stat” și „Același pacient – expertize INML contrare”, au afișat părinții.

Și nu au venit doar pacienți ai medicului Burnei. De exemplu, Carmen Bora a născut la maternitatea privată Medicover în 2018.

Iar fiul ei s-a infectat după doar 5 zile cu stafilococ auriu meticilino-rezistent (MRSA). Imaginile de pe telefonul femeii, în care bebelușul are partea stângă a pieptului vânătă, sunt greu de privit. 

Copilului i s-au administrat mai multe antibiotice atât oral, cât și intravenos. Până la urmă, micuțul a fost mutat la Marie Curie, unde a fost operat.

„Acum este bine, însă a rămas cu o cicatrice urâtă. Expertiza de la INML a fost cerută în decembrie 2020, a durat 6 luni, apoi s-a refăcut în decembrie 2021. O așteptăm de 6 luni pe cea nouă”, spune ea.

Carmen Bora, mama al cărei copil a rămas cu o cicatrice după ce a luat stafilococ auriu

Părinții copilului mort după anestezie la dentist așteaptă de 16 luni

La INML a venit și familia lui Adrian Petru Vasile, copilul de 4 ani și 8 luni care a murit după o analgosedare la clinica Teddy Care din Pitești.

Pe 10 februarie 2020, copilul a fost anesteziat la dentist, la clinica sus-numită, a intrat în comă și a murit după două zile, pe 12 februarie, la spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală.

Anestezia îi fusese făcută de medicul Adrian Dinescu, iar procurorii și DSP au descoperit, apoi, că respectiva clinică nu avea avea autorizație pentru Secție de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI).

Părinții spun că dosarul se află la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești, însă și-n cazul lor se așteaptă expertiza.

„Din februarie 2021, adică de un an și patru luni”, spune Adrian Vasile, tatăl micuțului decedat.

Familia a fost însoțită de avocat, Ioana Culachi, care a menționat că „în toate dosarele întârzie expertizele IML. O singura excepție: un raport depus după 2 luni, dar acolo e o situație în care este interesul medicului. E vorba de dosarul în care medicul Burnei vrea să-și opereze copilul”, a spus Culachi.

Familia Vasile și avocatul Ioana Culachi

Fost consilier MS: INML „n-a fost deranjat de controale” din 2016

La protest și-au făcut apariția și Adrian Albu și Mihai Grecea, ambii supraviețuitori ai incendiului din Colectiv. În urma incendiului, dosarul Colectiv 2 a fost unul dintre cele întârziate de expertizele medico-legale făcute la INML. El nu este trimis încă în instanță. 

Fost consilier la Ministerul Sănătății, Grecea a menționat că „informații despre multiplele probleme din medicina legală românească sunt cunoscute la Ministerul Sănătății de multă vreme”.

Anul trecut, în scurta perioadă de timp cât am fost consilier a secretarului de stat Monica Althamer, am avut nenumărate întâlniri cu pacienți și profesioniști din rețeaua de medicină legală care au semnalat, cu disperare, probleme grave de natură să împiedice o activitate corectă a acestor instituții.

Mihai Grecea, fost consilier MS:

Grecea spune că, în urma sesizărilor, s-a hotărât trimiterea Corpului de Control al Ministerului Sănătății la INML. 

„Control care ar fi trebuit să aibă loc în septembrie 2021, conform deciziei doamnei ministru Ioana Mihăilă, dar nu s-a mai desfășurat pentru că s-a schimbat ministrul și, pe cale de consecință, și dorința de acțiune, si șeful corpului de control”, a spus el.

El a menționat că INML „n-a fost deranjat niciodată de controale” de când șef este George Cristian Curcă, cel care l-a succedat pe medicul Dan Dermengiu, decedat în iulie 2016.

N-a venit nimeni de la INML

Cu câteva zile înainte, șeful Institutului de Medicină Legală, doctorul George Cristian Curcă, a fost invitat de către cei care au organizat protestul.

El nu și-a făcut apariția la protest, unde n-a venit niciun reprezentant al medicilor legiști. 

Așa că toate concluziile le-au tras părinții. Care speră ca gestul lor să-i facă să vorbească și pe alți aparținători care se luptă, de luni de zile, să obțină un raport de expertiză.

 
 

Urmărește-ne pe Google News