Cei care afirmă că virusurile devin mai puțin mortale în timp menționează adesea gripa. Virusurile responsabile de gripa spaniolă din 1918 și de pandemia de gripă porcină din 2009 au evoluat în cele din urmă pentru a deveni mai puțin periculoase.

Cu toate acestea, se crede că virusul din 1918 a devenit mai mortal înainte de a deveni mai blând. Și alte virusuri, precum Ebola, au devenit mai periculoase în timp.

„Este eronată convingerea că virusurile sau agenții patogeni devin mai blânzi. Dacă un virus poate continua să se transmită și să provoace multe boli, o va face”, a spus profesorul David Robertson, șeful departamentului de genomică virală și bioinformatică al Centrului de Cercetare a Virusurilor de la Universitatea din Glasgow.

Virusurile urmăresc să creeze cât mai multe copii ale lor și să se răspândească cât mai larg posibil. Deși nu este întotdeauna în interesul lor să-și omoare gazdele, atât timp cât se transmit înainte de a se întâmpla acest lucru, nu contează. Sars-CoV-2 nu ucide oameni în perioada în care este cel mai infecțios; oamenii tind să moară la două până la trei săptămâni după ce s-au îmbolnăvit. Cu condiția să nu evolueze pentru a face oamenii atât de bolnavi încât să nu se mai întâlnească cu alți oameni în timp ce sunt infecțioși, virusului nu îi pasă dacă există victime pe parcurs, pentru că el va reuși să se transmită în continuare, explică specialistul citat de The Guardian.

Nici nu este clar că Sars-CoV-2 devine progresiv mai blând. Omicron pare a fi mai puțin sever decât variantele Alpha sau Delta, dar Alpha și Delta au provocat boli mai severe decât tulpina originală Wuhan.

Foarte important: evoluția virală nu este o stradă cu sens unic. Omicron nu a evoluat din Delta, iar Delta nu a evoluat din Alpha. Evoluția este mai aleatorie și mai imprevizibilă decât atât, atrage atenția profesorul.

Aceste variante care provoacă îngrijorare nu evoluează una de la alta și, prin urmare, dacă acest tipar continuă și o altă variantă apare în șase luni, ar putea fi mai rău. Este important să nu presupunem că există o oarecare inevitabilitate ca Omicron să fie sfârșitul evoluției Sars-CoV-2.

Prof. David Robertson:

Pentru că este atât de contagios, există probabilitatea ca Omicron să ridice ștacheta pentru variantele viitoare – acestea se vor lupta să-l depășească.

„Omicron va infecta tot mai mulți oameni, va apărea imunitatea de turmă în cazul acestei tulpini și atunci, paradoxal, deși va fi dominant, Omicron va fi învins. Astfel, va face loc pentru o nouă variantă virală, mai bună în evitarea răspunsului imunitar”, a spus Robertson.

Poate SARS-CoV-2 să devină endemic?

Politicienii tind să folosească această idee pentru a încuraja oamenii să meargă mai departe cu viața lor, scrie The Guardian. Ceea ce înseamnă, de fapt, endemic este că boala este continuu prezentă, doar că ratele de infectare sunt previzibile și nu scapă de sub control.

„Variola a fost endemică, poliomielita este endemică, febra Lassa este endemică, malaria este endemică”, spune Stephen Griffin, profesor asociat de virologie la Universitatea din Leeds. „Rujeola și oreionul sunt endemice, dar depind de vaccinare. Endemic nu înseamnă că ceva își pierde complet capacitatea de a infecta”.

Pe măsură ce tot mai mulți oameni dezvoltă imunitate la Sars-CoV-2 sau se recuperează după infecție, virusul poate deveni mai puțin probabil să declanșeze o boală severă. Dar ar putea apoi să evolueze din nou. Vestea bună este că acest lucru devine mai puțin probabil cu cât mai multă populație a lumii este vaccinată – cu cât mai puțini oameni sunt infectați, cu atât mai puține șanse sunt ca virusul să evolueze. Însă nu suntem aproape de această etapă.

„Ideea că vom atinge partea endemică în curând pare, de asemenea, puțin contrară faptului că tocmai am avut câteva săptămâni de creștere masivă, exponențială, a numărului de cazuri și, înainte de asta, am observat o creștere exponențială și a infectărilor cu varianta Delta”, a spus Griffin.

Transformarea COVID într-o boală cu care putem trăi necesită mai mult decât o campanie națională de vaccinare și gândire pozitivă, necesită un efort global de îmbunătățire a supravegherii noilor variante și sprijinirea țărilor pentru a aborda focarele la sursă atunci când acestea apar, spun experții. De asemenea, necesită investiții mai mari în purificarea aerului și ventilație pentru a reduce transmiterea în interiorul propriilor granițe când au loc adunări mari de persoane.

 
 

Urmărește-ne pe Google News