Dacă prin ”anularea Brexitului” se înțelege revenirea la situația dinintea referendumului de anul trecut, ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat, atunci răspunsul la întrebare este cu siguranță ”nu”. Brexitul a fost inițiat de un referendum și doar un alt refendum îl poate opri.

Referendum pentru anularea Brexitului

Niciun partid dintre cele înscrie în cursa electorală nu a anunțat că dorește organizarea unui referendum pentru anularea ieșirii din Uniunea Europeană și prin urmare nu a cerut un mandat pentru acest lucru. Chiar și liberal-democrații vorbesc doar că doresc un al doilea referendum, fără a spune exact ce anume vor supune la vot.

În plus, pentru ca un partid să poate cere un mandat care să răstoarne rezultatul referendumului de anul trecut ar avea nevoie de o majoritate a voturilor din țară nu doar a mandatelor din Camera Comunelor, lucru pe care niciun partid nu l-a mai reușit dinaintea celui de-al doilea Război Mondial.

Astfel că, fără un mandat electoral special pentru a opri Brexitul, chiar dacă s-ar forma o alianță guvernamentală între laburiști, scoțieni și liberal-democrați, procesul de ieșire din Uniunea Europeană va continua și guvernul va trebui să înceapă negocierile privind plecarea din UE.

În cazul în care Theresa May va pierde guvernarea și conservatorii majoritatea în parlament, vor exista totuși anumite schimbări de politică în privința negocierilor. Din discursurile avute de liderii celor trei partide de opoziție, putem dedeuce că aceștia vor urmări să obțină o variantă diferită de Brexit față de cea propusă de May. De exemplu, vor căuta o variantă prin care Marea Britanie să rămână pe piața unică.

Eșuarea negocierilor

Dar ce se va întâmpla dacă negocierile pentru Brexit vor eșua? Dacă nu obține o înțelegere care să îi convină, ar putea un astfel de guvern să decidă să renunțe la Brexit? Jurnaliștii de la The Telegraph susțin că acest lucru ar depinde de trei factori: legea internațională, politica UE și politica Marii Britanii.

Primul element se referă la cadrul legal privind declanșarea Articolului 50. Acesta nu prevede nici un procedeu de revenire la situația anterioară odată ce una dintre părți se răzgândește. Totuși, mai mulți avocați consideră că există un drept implicit ca țările să se răzgândească. O altă variantă, asupra căreia sunt de acord toți juriștii, este aceea că declanșarea articolului 50 ar putea fi revocată dacă toate celelalte 27 state membre sunt de acord cu acest lucru. Mulți consideră, însă, că revocarea s-ar putea face și  în mod unilateral – dar în acest caz este necesară o decizie a Curții Europene de Justiție de la Luxemburg.

Al doilea factor este politica la nivelul UE. În cazul în care Regatul Unit poate revoca în mod unilateral declanșarea Brexitului, procesul este simplu: Reprezentantul Marii Britanii în Parlamentul European îi înmânează o scrisoare lui Donald Tusk, anulând scrisoarea pe care i-a fost înmânată la sfârșitul lunii martie și care declanșa Articolul 50.

Într-un astfel de caz, este însă nevoie de acordul celorlalte 27 de țări membre, iar acest lucru ar pune Regatul Unit într-o poziție de inferioritate deoarece unele state ar putea cere concesii care să urmărească propriile interese, iar Londra s-ar putea afla în poziția de a accepta condiții de aderare net inferioare celor actuale.

Al treilea factor pentru reversarea Brexitului este politica internă a Marii Britanii. Așa cum am menționat și la început, referendumul de anul trecut poate fi inversat doar printr-un alt referendum pentru că ar fi imposibil din punct de vedere politic ca orice guvern să facă altfel.

Strategiile politice nu permit, însă, niciunui partid să convoace un referendum dacă nu este convins de victorie, iar acest lucru nu se va întâmpla în viitorul apropiat pentru că opinia majoritată în Regat este în continuare – pro-Brexit. Totuși, situația s-ar putea schimba după începerea negocierilor. Dacă acestea vor merge prost, atunci alegătorii ar putea fi convinși că decizia de a părăsi Uniunea Europeană a fost una proastă.

În concluzie, rezultatul alegerilor de miercuri poate afecta forma Brexitului și a negocierilor, dar nu și dacă ieșirea din Uniunea Europeană se va produce sau nu. O anulare a Brexitului este posibilă, dar înfrângerea Theresei May la legislative este doar unul dintre foarte mulții pași care trebuie realizați pentru a se ajunge acolo.

 
 

Urmărește-ne pe Google News