Această instituție este regândită ca fiind una publică de interes național și nu ca autoritate administrativă autonomă cu personalitate juridică, sub control, așa cum fost propusă inițial de inițiatori, conform amendamentelor depuse de senatorul PNL Iulia Scântei.

Sediul alocat funcţionării instituției va fi Palatul Elisabeta care rămâne în proprietatea privată a statului român, în administrarea RAAPPS. De asemenea, directorul va fi numit de plenul Senatului, iar denumirea sa va fi Institutul pentru Promovarea Valorilor Naţionale „Regele Mihai I”, relatează Agerpres.

„În principal, faţă de forma adoptată în mod tacit la Cameră, această instituţie este regândită ca o instituţie publică de interes naţional şi nu ca autoritate administrativă autonomă cu personalitate juridică sub control parlamentar, cum a fost propusă de iniţiatori. Sub aspectul regimului juridic al sediului care este alocat acestui institut, respectiv Palatul Elisabeta, acesta rămâne proprietatea privată a statului român în administrarea RAAPPS. Nu este alocat noii instituţii decât cu titlu gratuit pentru desfăşurarea activităţii noului institut. Deci proprietatea şi dreptul de administrare rămân cum au fost reglementate până în prezent, ele fiind asigurate pentru realizarea scopului. De asemenea, o altă modificare substanţială are în vedere modalitatea de desemnare a directorului institutului, care, ca funcţionalitate, este în coordonarea Senatului. În această formă de institut naţional cu personalitate juridică, plenul Senatului este cel competent să numească directorul institutului, care va colabora pentru realizarea proiectelor şi programelor institutului cu un consiliu de onoare desemnat potrivit principiilor enunţate în amendamente”, a precizat Iulia Scântei.

Senatorul liberal a arătat că Senatul va aloca din bugetul său aproape jumătate din suma necesară funcţionării anuale a institutului, iar restul banilor vor proveni din autofinanțare.

Institutul pentru Promovarea Valorilor Naţionale „Regele Mihai I” va avea 20 de angajați.

Preşedintele Comisiei Juridice, senatorul social-democrat Robert Cazanciuc, a precizat marţi că este nevoie de această instituţie pentru a promova valorile naționale.

Proiectul este iniţiat de parlamentari PSD şi ALDE. În acest caz, Camera Deputaţilor este for decizional.

De asemenea, Institutul Cultural Român, aflat în subordinea Senatului, este o altă instituție publică a cărei misiune constă în promovarea culturii și civilizației naționale în țară și în străinătate.


Citește și VIDEO/ Au rămas liceenii doamnei Tamara Buciuceanu-Botez. Actrița a fost sărbătorită pentru 65 de ani de activitate pe scena de la Teatrul Metropolis


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News