Se scumpeşte benzina
Aşa cum s-a mai întâmplat şi la începutul acestui an, benzina ne va rupe la buzunare şi în 2012 deşi pe piaţa internaţională preţul bariliului de ţiţei este în scădere. “Pe piaţă europeană litrul de combustibil ar trebui să fie mai ieftin, cel puţin în ianuarie”, ne-a spus Ion Tache, reprezentantul Asociaţiei Benzinarilor Particulari. Cu toate acestea însă, diminuarea costurilor la nivel internaţional nu se va resimţi la pompă pentru că toţi combustibilii de la noi vor fi accizaţi, iar şoferii vor da, de la 1 ianuarie, pe un litru de benzină cu cel puţin 1,7 bani mai mult decât până acum.
Taxele locale se măresc cu 50 la sută
Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat că de la anul multe dintre primăriile din ţară vor majorarea taxelor locale cu 50 la sută, în special cele pe locuinţe, terenuri sau autoturisme. “Avem discuţii cu autorităţile locale să modificăm legea pentru a le da posibilitatea să majoreze taxele locale cu mai mult de 20 la sută. Există primării care vor să crească aceste dări cu până la 50 la sută”, a declarat Ialomiţianu. Tot acesta a revenit asearå și a anunțat cå Guvernul a respins propunerea edililor.
Vor mai pleca peste 100.000 de bugetari
Disponibilizările în sectorul bugetar începute anul trecut vor continua şi de la 1 ianuarie. Şeful Executivului, Emil Boc, intenţionează să mai taie de pe lista salariaţilor la stat încă 120.000 de posturi. Asta pentru că disponibilizările de până acum (aproape 200.000 de angajaţi) au fost insuficiente.
Pensiile şi salariile rămân îngheţate
Deşi atât pensionarii, cât şi bugetarii sperau ca de la 1 ianuarie să primească lefuri mai mari după mai bine de trei ani de criză, iată că guvernanţii au doar veşti proaste. Aceştia au hotărât neindexarea veniturilor bătrânilor pentru anul viitor. În ceea ce priveşte creşterea lefurilor angajaţilor la stat, o ordonanţă de urgenţă, aprobată recent, stabileşte ca veniturile acestora să nu crească nici în 2012.
Mâncarea va deveni un lux
“De la sfârşitul lunii februarie 2012, vom asista la scumpiri la majoritatea alimentelor, din cauza preţurilor ridicate la energie electrică, la gaze şi la combustibil din 2011. Eu spun că vom avea o majorare a preţurilor cu 5-7 la sută”, ne-a declarat Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară.
Vicioşii îşi vor plăti scump plăcerile
De mâna lungă şi neiertătoare a accizelor nu vor scăpa nici ţigările sau alcoolul. Acciza la tutun se va majora de la 1 ianuarie cu 5%, astfel că, la un pachet de ţigări, românii vor plăti cu aproximativ 50 de bani în plus. De asemenea, pentru băuturile spirtoase, acciza creşte de anul viitor cu 3 procente, majorare care va mai scoate din buzunarele împătimiţilor cu aproape 40 de bani mai mult.
Cresc amenzile rutiere
Şoferii mai primesc o veste proastă. Din 2012, autorităţile vor să-i ţină în frâu pe conducătorii auto indisciplinaţi sau pe vitezomani cu amenzi mai mari. Astfel, un punct de amendă nu va mai fi 67 de lei, ci 70 de lei. Trecerea pe roşu va fi taxată cu 370 de lei, iar conducătorii auto beţivi vor scoate din buzunar aproximativ 1.500 de lei.
Rca, mai mare cu 40 la sută
Valoarea asigurării obligatorii de răspundere civilă, RCA, va suferi anumite modificări în 2012. Asiguratorii s-au plâns că în 2011 au oferit poliţe RCA la valori mai mici decât în 2009 sau 2010. Aşa că acestea se vor scumpi, în funcţie de asigurator, cu un procent care va varia între 5% – 15%. La încheierea poliţei, asiguratorul va ţine cont şi de categoria unde va fi înscris viitorul client. Astfel, şoferii care prezintă un grad mare de risc (n.r.-tineri fără experienţă etc.) vor plăti mai mult, posibil cu 30 – 40 la sută în plus.
Nu se fac angajări în mediul privat
Angajatorii din mediul privat rămân şi anul viitor sceptici în ceea ce priveşte redresarea economiei naţionale. Aşadar preferă să nu facă angajări noi sau măriri de salarii pe care să nu le poată susţine pe termen lung. “Aceştia spun că intenţionează să reintroducă primele pentru cei mai perfomanţi angajaţi”, ne-a explicat Cătălin Naftan, manager al firmei de calcul salarial Paylex. În privinţa şomajului, specialiştii susţin că acesta va stangna, dar piaţa muncii va suferi transformări – din ce în ce mai mulţi patroni vor înlocui contractele de muncă cu cele pentru zilieri sau pentru drepturi de autor.
Curentul electric şi gazele naturale «explodează»
Furnizorii de gaze naturale anunţă noi majorări de preţuri pentru anul viitor. Principalul motiv e că ţara noastră beneficiază de cele mai mici tarife din Europa şi trebuie să ne aliniem la costurile europene. În plus, şi majorarea accizei se va reflecta în preţ. Astfel, consumatorii industriali care vor plăti facturi cu 5% mai mari. Curentul electric va scoate şi el mai mulţi bani din buzunarele noastre din cauza certificatelor verzi pentru energie regenerabilă, cheltuială pe care furnizorii de energie electrică trebuie să o recupereze. De asemenea, preţul curentului va fi şi el accizat, iar creşterea totală va fi de 2,5 la sută.
Vom da bani la fiecare consultaţie la medic
Deşi plătim contribuţia la asigurarea de sănătate, de la anul vom da bani pentru fiecare consultaţie. Cu excepţia minorilor, a studenţilor care nu muncesc şi a pensionarilor cu venituri mici, românii vor fi taxaţi pentru orice vizită la doctorul de familie, în funcţie de nevoia medicală pe care o au. Astfel, pentru o consultaţie banală vom scoate din buzunar 50 de lei, potrivit proiectului făcut de specialiştii Ministerului Sănătăţii. Pacienţii care acumulează mai multe astfel de taxe cu valoarea de 600 de lei într-un an calendaristic vor fi scutiţi de la coplată până la terminarea anului.
Singurele veşti bune
Salariul minim, mai mare cu 30 de lei
Guvernul a decis în această lună majorarea salariului minim de la 670 de lei cât e acum, la 700 de lei, începând de anul viitor. Majorarea va fi extrem de mică – doar cu 30 de lei, pentru că autorităţile spun că bugetul de stat nu face faţă la mai mult. De această măsură vor beneficia aproape 800.000 de angajaţi, atât de la stat, cât şi de la privat.
Taxa de poluare auto scade cu 25 la sută
Noua taxă de poluare auto, care se achită la prima înmatriculare a unei maşini, va intra în curând în vigoare. Vestea bună pentru cei care îşi vor cumpăra autovehicule noi sau la mâna a doua, neînmatriculate în România, este că actul normativ prevede o reducere a taxei de poluare cu până la 25%. Taxa se calculează pe baza unor criterii cum ar fi: tipul motorizării, capacitatea cilindrică, emisia de CO2 şi norma de poluare, luând în considerare şi deprecierea autoturismului.