În ultima vreme se vorbeşte tot mai des de o creştere a preţului gigacaloriei. În aceste condiţii, edilul-şef al Capitalei, Sorin Oprescu (foto), a declarat că Municipalitatea nu va mai putea acorda o subvenţie la fel de mare ca şi până acum. Acest lucru înseamnă că bucureştenii ar urma să plătească mai mult pentru gigacalorie. Rezultatul? Creşterea întreţinerii la bloc.
Dacă acum bucureştenii plătesc 119 lei pentru o gigacalorie, aceasta ar putea ajunge la 170 de lei în cazul în care se renunţă la o parte din subvenţia acordată de primărie. De asemenea, Sorin Oprescu a declarat recent că analizează şi posibilitatea ca apa caldă să nu mai fie subvenţionată vara, când oricum facturile sunt mai mici.
“Aceste măsuri vor contribui la creşterea restanţelor, pentru că bucureştenii nu vor mai putea să plătească întreţinerea. Subvenţia ar trebui redusă treptat. Dacă se iau măsuri radicale, intrăm pe linia dreaptă a falimentului şi, în maximum doi ani, este posibil să rămânem fără apă caldă şi căldură”, ne-a declarat Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România.
La iarnă am putea plăti cu 40% mai mult
Dacă se va renunţa la subvenţia pentru apa caldă, vom plăti cu 100% mai mult, adică de la 10 lei/mc la aproape 20 de lei/mc.
În ceea ce priveşte căldura, situaţia va fi dramatică în lunile de iarnă, deoarece aceasta se va scumpi cu aproximativ 50%. Aşadar, cine a plătit 200 de lei numai pentru căldură va scoa- te din buzunar 300 de lei în sezonul rece următor. Aceste scumpiri vor face ca întreţinerea la iarnă să fie cu cel puţin 40% mai mare.
Întreţinere mai mare în februarie
Mai sunt doar câteva zile şi vom primi facturile la întreţinere pentru februarie. Potrivit reprezentanţilor RADET, acestea vor fi cu aproximativ 5% mai mari decât în februarie 2009, deoarece în acest an temperaturile au fost mai mici. Radu Opaina e de părere că alta este cauza sumelor mari pe care le vom plăti luna aceasta. “În ianuarie, RADET a cumpărat cu 15% mai multă energie termică de la ELCEN faţă de decembrie 2009, însă cantitatea în plus nu a fost vândută către populaţie. Acum RADET a rămas cu o diferenţă pe care trebuie să o recupereze. Acesta e motivul pentru care facturile pe februarie vor fi mai mari decât ar trebui să fie”, ne-a spus Opaina.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro