Timp de două zile, jurnaliștii de la The New York Times au stat de vorbă cu zeci de supraviețuitori din orașele și satele ucrainene devastate de armata rusă în zona Kievului. Localnicii i-au descris pe soldații ruși ca fiind „brutali și sadici”.
Maryna Hanitska, directoarea unui spital psihiatric din Borodianka, un mic orășel situat la nord-vest de capitala Ucrainei, a povestit cum un grup de soldați ceceni a intrat pe porțile instituției și, sub amenințarea armelor, i-a scos afară pe cei 500 de pacienți și angajați.
Obligați să-i mulțumească lui Putin în fața camerei
Soldații au pornit o cameră de filmat și le-au ordonat oamenilor să zâmbească. Cei mai mulți dintre ei erau speriați și plângeau. „Trebuie să spuneți: «Mulțumesc, Vladimir Vladimirovich Putin»”, a venit următorul ordin al militarilor.
Hanitska spune că, deși avea îndreptate spre ea mai multe arme, nu a vrut să-i mulțumească președintelui Putin, pe care îl numește „un mincinos criminal”, dar nu-și dorea nici să pună în pericol viața pacienților. „Așa că am spus doar: «Vă mulțumesc că nu ne omorâți» și am leșinat.”
Localitatea Borodianka, aflată la 50 km nord-vest de Kiev şi care avea 13.000 de locuitori înainte de război, a fost ocupată de forţele ruse timp de mai multe săptămâni, înaintea retragerii lor la finalul lunii martie. Ulterior, autoritățile ucrainene au anunțat că au descoperit zeci de victime.
„Când am văzut, am vomitat”
Asediul spitalului a durat câteva săptămâni, timp în care clădirea a rămas fără căldură, apă și electricitate, iar 13 pacienți și-au pierdut viața.
Temându-se de lunetişti, rușii au început să bombardeze blocurile de apartamente care mărgineau străzile orașului, iar zeci de oameni au murit sub dărâmături, potrivit oficialilor ucraineni.
Administratorii Spitalului psihiatric din Borodianka spun că soldații ruși au furat tot alcoolul din farmacie și au folosit excremente umane pentru a scrie înjurături pe pereții și pe zidurile clădirii.
„Când am văzut asta, am vomitat”, spune directoarea unității medicale. „Nu înțeleg cum au fost crescuți acești oameni, de către cine, cum poți fi capabil de așa ceva?”.
Peste 900 de civili au fost torturați și uciși
Poveștile spuse de supraviețuitori sunt tulburătoare. Ei vorbesc despre teroarea psihică la care au fost supuși de către soldații ruși, notează New York Times.
În fiecare zi, anchetatorii ucraineni descoperă cadavre ale oamenilor care au fost împușcați în cap sau care prezintă semne de tortură. Apar tot mai multe relatări despre civili care fie au fost folosiți pe post de scuturi umane, fie au murit din cauza lipsei de hrană, apă sau căldură.
Recent, oficialii ucraineni au anunțat că forțele ruse au ucis cel puțin 900 de civili în timp ce se retrăgeau din zona capitalei Kiev.
Le-au zis că au voie să plece, apoi i-au bombardat
Lîpivka, un mic sat înconjurat de câmpuri nesfârșite de grâu, a fost sub ocupație rusească până la finalul lunii martie.
Unele femei i-au implorat pe comandanții ruși să le lase să plece, împreună cu bătrânii și copiii. Au primit acordul, așa că pe 12 martie s-au îngrămădit în 14 mașini și au încercat să părăsească localitatea.
„Aveam permisiunea lor, dar ne-am pus și steaguri albe pe mașini”, a declarat pentru New York Times Valriy Tymchuk, un comerciant care conducea una dintre mașinile din convoi.
Dintr-odată, povestește bărbatul, vehiculele blindate rusești s-au îndreptat către convoi. Un obuz a lovit prima mașină. Și apoi pe a doua. Și apoi pe a treia. În scurt timp, convoiul s-a transformat într-o minge de foc.
Tymchuk spune că a văzut cum o mașină în care se aflau patru persoane, inclusiv un copil mic, a fost cuprinsă de flăcări. „Oasele carbonizate ale acelui băiețel sunt încă pe bancheta din spate”, a adăugat ucraineanul, convins că a supraviețuit printr-o minune.
Cele mai multe cadavre prezintă urme de tortură
În Makariv, un alt oraș mic de lângă Kiev, autoritățile au descoperit recent peste 20 de cadavre, multe prezentând urme de tortură. În zona Brovari, mai spre est, ofițerii de poliție au găsit șase cadavre într-o pivniță.
„Am descoperit cadavre cu răni de cuțit, cu mâinile legate la spate cu bandă și vânătăi, semn că oamenii au fost bătuți înainte de a fi executați”, a declarat Oleksandr Omelyanenko, polițist din regiunea Kiev.