Silvia Alboi (80 de ani) şi Toma Alboi (89 de ani) încearcă să recupereze în instanță un apartament din București despre care spun că au fost deposedați.
Cei doi susțin că nişte cunoscuţi, care le-au promis că-i vor îngriji la bătrâneţe, i-au adus la notar și i-au influențat să semneze documente prin care renunţă la proprietatea locuinței lor, evaluată la 263.000 de lei (sub 55.000 de euro).
În octombrie 2017, soții Alboi au cerut Tribunalului București anularea actului prin care şi-au înstrăinat locuinţa.
În martie 2018, au decis să schimbe avocatul și l-au angajat pe Daniel Ionașcu. Le-a dat încredere faptul că îl vedeau adesea la televizor. Aşa că, într-o zi, au venit la sediul Antenei 3 şi l-au aşteptat pe avocat până când s-a terminat emisiunea „Acces direct“, unde acesta era invitat.
S-au întâlnit cu Daniel Ionaşcu și s-au înțeles. A doua zi, au fost însoţiţi de către un angajat al cabinetului său de avocatură, care i-a sfătuit cum să completeze un contract de asistenţă juridică şi cum să facă o plată bancară.
Soții Alboi au plătit atunci 40.816 lei. După tranzacție, mai aveau în cont 25 de lei.
În cazul în care dosarul ar fi fost câştigat, cabinetul de avocatură urma să încaseze, spun aceștia, alți 57.000 de lei, onorariu de succes.
Pierd la tribunal
Nu a fost cazul, la 30 octombrie 2018, Tribunalul București a respins cererea soților Alboi.
Au mers în continuare pe mâna avocatului Daniel Ionașcu și au declarat apel.
Aşa că au mai semnat un contract de asistenţă juridică în valoare de 41.650 de lei. Banii au fost achitaţi, lunar, în tranşe de câte 2.000 de lei, după ce primeau pensia.
Familia Alboi susţine însă că interesul avocatului nu a fost la nivelul sumelor încasate. A lipsit de la multe termene și, de la un punct, nici măcar nu le-a mai răspuns la telefon.
Așa că l-au împuternicit pe nepotul lor să se intereseze de soarta dosarului.
„La unul dintre termene, a trimis o fată care nici măcar nu ştia ce e în dosar şi a cerut instanţei timp să se documenteze!“, spune Mihai Toader, nepotul soților Alboi. El recunoaște că Daniel Ionașcu a fost prezent la unele termene, „puține”.
Pierd și la Curtea de Apel
Pe 18 decembrie 2020, Curtea de Apel București se pronunță și ea împotriva cererii formulate de cei doi pensionari. Mai mult, aceştia s-au văzut nevoiţi să plătească şi cheltuieli de judecată în valoare de 8.000 de lei, potrivit deciziei judecătorilor.
În februarie 2021, cazul a ajuns pe masa judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce avocatul Daniel Ionaşcu a făcut recurs.
La termenul fixat la începutul acestui an, dosarul a fost respins încă din procedura de filtru (procedura examinării ce vizează doar aspecte formale, şi nu analiza pe fond a motivelor de recurs), pentru că nu îndeplinea condiţiile de formă.
Între timp, soții Alboiu au renunţat la serviciile lui Daniel Ionaşcu şi au angajat un alt avocat.
„Concluzia mea e clară. Au crezut într-un om care și-a arătat influența și puterea prin vorbe meșteșugite la televizor și au fost păcăliți. Dar în locul lor, ar putea fi orice bunic sau orice persoană mai credulă. Vreau ca acest lucru să nu se mai repete, să tragem un semnal de alarmă!“, spune Mihai Toader, nepotul octogenarilor, cel care a povestit experienţa acestora reporterilor Libertatea.
Factura lipsă
Pe lângă absenţa de la termene, Mihai Toader îi reproșează avocatului și faptul că nu le-a predat soților Alboi factura pentru primul contract.
El mai spune că, deși în contract era stipulată o sumă mult mai mică, respectiv 1.860 de lei, cei doi au plătit 40.816 lei.
„Au fost la bancă însoţiţi de cineva de la biroul lui, care i-a spus cum să facă transferul şi să completeze ordinul de plată. După ce au plătit, le-au rămas în cont 25 de lei“, susţine Mihai Toader.
„Din data de 12 decembrie îi cer constant această factură“, insistă Mihai Toader.
Lipsa facturii, cea mai bună dovadă că i-a păcălit! Sunt sigur că nu are nici o factură sau, dacă are, este una în valoare de 1.860 de lei. O factură nu are caracter secret, ar fi putut să mi-o trimită. Până la urmă, eu doar îi cer avocatului să justifice banii pe care i-a primit de la bătrâni, e simplu!
Mihai Toader:
Daniel Ionașcu: „Sunt aspecte confidențiale”
Contactat de Libertatea, Daniel Ionașcu a susţinut că toate plăţile au fost făcute perfect legal şi că factura solicitată este înregistrată în contabilitate. „Ordinul de plată este completat în baza acelei facturi!“, susţine avocatul.
Daniel Ionaşcu spune că n-ar avea nimic împotrivă să le dea factura foștilor săi clienți, dar se plânge că aceștia nu o cer cum se cuvine: nepotul lor trebuie să facă o solicitare scrisă, să semneze şi să anexeze o procură specială.
În plus, avocatul spune că i-ar fi chemat şi verbal, şi scris pe octogenari să le ofere documentele doveditoare.
Daniel Ionaşcu a refuzat să ofere alte detalii cu privire la relația cu clienții săi și a insistat că a făcut tot ce-i posibil în cazul procesului pentru care cei doi octogenari l-au angajat.
În cadrul discuţiei telefonice, avocatul a somat reporterul Libertatea să nu publice detalii despre speța în cauză, în caz contrar arătându-se determinat să reacționeze printr-o acțiune în instanță.
„Sunt aspecte confidențiale. Vă rog să nu scrieți despre acest subiect!“, a amenințat Daniel Ionașcu.
A avut o problemă și cu mama polițistului decedat Bogdan Gigină
Nu este prima oară când Daniel Ionașcu este acuzat public de clienți că nu își dă suficientă silință, deși tarifele sunt mari.
În toamna anului trecut, Libertatea a publicat mesajul pe care mama polițistului Bogdan Gigină, decedat după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă, în timp ce se afla în coloana oficială a ministrului de interne Gabriel Oprea, i l-a transmis public celebrului avocat.
„Ne-a luat bănuții și ne-a cam lăsat baltă”, spunea Carmen Gigină, care îl acuza pe avocat că nu fusese prezent la niciun termen de la începutul anului trecut și că nu-i mai răspunde la telefon.
„Mă șochează! Nu am fost la ultimul termen, dar eram în carantină”, s-a apărat Daniel Ionașcu.
Contactată recent, Carmen Gigină spune că, după publicarea articolului din Libertatea, Daniel Ionașcu a devenit receptiv și că astăzi nu are ce să-i reproșeze.
Cine este avocatul Daniel Ionașcu
Daniel Ionașcu este invitat frecvent la postul Antena 3, unde comentează subiectele zilei.
El participă la emisiuni în calitate de avocat şi de preşedinte executiv al Partidului Puterii Umaniste – Social Liberal, formaţiune controlată de Dan Voiculescu, fost patron al trustului Intact.
Daniel Ionaşcu este avocat în Baroul Bucureşti din 2009. A fost mâna dreaptă a Paulei Iacob, fosta avocată a lui Nicu Ceauşescu în anii 90. Printre clienţii lui Ionaşcu s-au numărat mai multe persoane cunoscute precum Gigi Becali, Cristian Pomohaci, Sile Cămătaru sau medicul fals Matteo Politi.
Activistul Valeriu Nicolae a scris despre activitatea juridică, politică, socială şi academică a avocatului Daniel Ionaşcu într-un editorial publicat de Libertatea.
„În total, în 2020, domnul Daniel Ionașcu făcea concomitent șase! doctorate, două masterate și era student pentru licență la alte trei facultăți, în timp ce apărea incredibil de mult la Antena 3, era avocat și președinte executiv al unui partid în campanie electorală“, a scris Valeriu Nicolae.