Zeci de proprietari din zona Dorobanţi, din Capitală, trăiesc terorizaţi de ideea că, la o zgâlţâitură, pot muri striviţi de imobilul vecin. Clădirea este atât de aproape de blocul lor, încât numai șobolanii se pot strecura. Şi, culmea, clădirea de birouri are şi balcoane, care au vedere direct în… zidul blocului de locuinţe de alături.
“De când a început construcţia, am făcut plângere la Primăria sectorului 1, pentru a opri această ilegalitate. Între clădirea noastră şi cea nouă nu sunt mai mult de 15 cm distanţă. Aţi văzut ce s-a întâmplat în Japonia. În cazul nostru, la un cutremur, e clar că murim sigur. Nu avem nici o şansă şi nimeni nu ia nici o măsură”, ne-a spus Aurelia Plugaru, administratorul blocului de locuinţe din Dorobanţi.
Aceeaşi situaţie este în cartierul Berceni, unde două blocuri sunt, practic, lipite. Locatarii imobilului de la numărul 52 de pe strada Gârniței sunt panicaţi de dezastrul ce s-ar putea produce în cazul unui seism: “Aici am primit casă şi n-am avut cum să refuz. Când ies pe balcon, dau cu nasul în zidul blocului de vizavi. Din cauza asta, dacă vine un cutremur, murim pe loc”, ne-a declarat speriată Lucreţia Beclenaş (55 de ani).
Distanţa legală între două construcţii
“Conform art. 611, 613 din Codul Civil privind servituţile, distanţa legală între construcţii trebuie să fie între 0,60 şi 1,90 metri”, ne-a declarat avocatul Marius Coltuc.
Fotografii: Vlad Chirea, Gabriel Miron