Această vacanță este prima pe care o au elevii în primul semestru din noul an școlar 2016. Începând din 24 decembrie și până pe 8 ianuarie 2017, copiii vor avea parte de două săptămâni de vacanță. Pentru mulți înseamnă un bun prilej de relaxare și distracție deopotrivă.
Ce urmează după vacanța de iarnă 2016 – 2017
Elevii termină vacanța de iarnă 2016 – 2017 pe 8 ianuarie și se întorc în bănci pe 9 ianuarie. Va fi prima zi de școală în care copiii își vor împărtăși impresiile din vacanță. Urmează ultimele patru săptămâni din semestrul întâi, timp în care elevii vor avea de-a face cu teze și alte evaluări din partea profesorilor.
Conform structurii noului an școlar 2016 – 2017, vacanța intersemetrială este programată între 4 și 12 februarie.
Mai apoi, elevii vor avea vacanța de primăvară (19 – 30 aprilie 2017) și vacanța de vară (17 iunie – 10 septembrie 2017).
Structura anului școlar în comunism
Înainte de 1989, anul școlar era împărțit trimestre, după model sovietic. Vacanța de iarnă avea tot două săptămâni și însemna pentru elevi încheierea primului trimetru. Pentru îndepărtarea de la credință, regimul comunist a modificat structura anului școlar în așa fel încât durata primului trimestru să cuprindă și sărbătoarea Crăciunului.
Așa se face că „serbările pomului de iarnă” începeau oficial pe 27 decembrie, după sărbătoarea înăbușită a nașterii lui Hristos. În ciuda stricteții impuse de regim, în aproape fiecare casă, bradul era împodobit înainte de 25 decembrie. Copiii aveau mari emoții pentru că îl așteptau pe Moș Gerilă, ”omologul” comunist al lui Moș Crăciun.
Revelionul era însă punctul maxim al vacanței de iarnă. Momentul trecerii dintre ani căpăta dimensiuni exagerate și era exploatat la maximum de propagandiștii comuniști. Acela era momentul în care erau amintitite realizările partidului unic și noile obiective pentru noul an.