„Ca de obicei, Sfintele Sărbători de Paște reprezintă prima perioadă, după sezonul de iarnă, în care românii călătoresc mult. Cei mai mulți turiști aleg România și în special turismul rural, cu regiuni precum Bran-Moieciu, Maramureș, Neamț, Bucovina. De asemenea, Delta Dunării înregistrează un grad de solicitare mare”, a declarat, pentru Libertatea, Traian Bădulescu.

Mulți turiști aleg stațiunile montane de pe Valea Prahovei – Sinaia, Bușteni, Azuga, precum și Predeal și Poiana Brașov.

„Am sesizat o creștere și pentru orașele turistice ale României: Brașov, Sighisoara, Sibiu, Iași etc. Nu în ultimul rând, și stațiunile balneare înregistrează o cerere mare, și aș dori să evidențiez Băile Herculane, Băile Felix, Călimănești-Căciulata. Hotelierii se prezintă mai pregătiți decât anii trecuți, incluzând, pe lângă tradiționalele cine festive, concerte, mici excursii, târguri cu tradiții și artizanat etc. De asemenea, mai multe agenții de turism au pregătit mini-circuite de Paște prin țară”, mai spune Bădulescu.

Pe plan extern, ca număr de turiști, principalele destinații sunt Bulgaria și Grecia. Agențiile de turism și-au diversificat oferta, promovând și circuite în Rusia, Grecia (inclusiv la Marea Ionică) sau Portugalia. Pentru România și pentru litoralul bulgăresc, durata medie de ședere este de 3 nopți, însă pentru circuite și alte destinații mai îndepărtate, durata este între 4 și 8 nopți.

Vacanța de Paște în Bulgaria

„Turiștii români aleg de Paște Litoralul bulgăresc din trei motive: tarife foarte bune, servicii de calitate și hoteluri în regim all inclusive. Aș putea spune că, de Paște, riviera bulgărească reprezintă cel mai accesibil litoral pentru români, atât datorită proximității, cât și datorită serviciilor. Un turist va plăti, pentru un hotel all inclusive de 3-4 stele, între 80 și 150 de euro pentru 3 nopți de cazare – durata medie de ședere în timpul Sfintelor Sărbători de Paște a turiștilor români în Bulgaria”, a declarat, pentru Libertatea, Sebastian Constantinescu, director general Travel Planner.

În prezent, există oferte la hotel de 5 stele, cu demipensiune, unde tariful este de 90 de euro de persoană pentru 3 nopți sau hotel de 4 stele ultra all inclusive, unde tariful este de 150 de euro de persoană, 3 nopți.

Paște în Maramureș

Dacă vreți o excursie de Paște, atunci între 7 și 10 aprilie outeți pleca într-o aventură în Maramureș. În drumul spre Maramureș veți trece prin Sighișoara, unde veți lua prânzul chiar în orașul-cetate și apoi vă veți caza la Poienile Izei.

„Aici, Paștele va fi un pic atipic, pentru că nu vom merge la biserică la 12.00 noaptea, ci la 5 dimineața. Facem asta pentru că se urmează o tradiție mai veche. Cu mulți ani în urmă, în Ardeal, era un preot care deservea mai multe sate și nu putea ajunge să slujească la toate la aceeași oră. La Înviere, turiștii vor fi îmbrăcați în costume populare, vor avea fiecare câte o trăistuță, în care va fi băgat câte un ou și un colac, și merg la Înviere”, ne-a povestit Costin Corboianu, directorul Scorilo Turism.

Pe lângă această experiență, veți mai avea parte de vizite la mănăstirile din zonă, dar veți participa și la o petrecere țărănească cu ceterași, astfel încât să simțiți cu adevărat spiritul Maramureșului. În cea de-a treia zi, veți ajunge la Ieud, unde s-a născut Ștefan Hrușcă, pentru a vizita o biserică de patrimoniu și apoi vă veți întoarce la Poienile Izei, pentru a vizita și biserica din lemn din localitate. Iar la prânz veți avea parte de o horă în sat, pentru că va fi sărbatoarea satului, o tradiție care se duce de ani buni de zile.

O astfel de experiență are un preț ce poate varia între 750 și 850 de lei pentru 3 nopți de cazare.

Vezi și: Obiective turistice Maramures – cele mai frumoase locuri de vizitat in Maramures

Paște în Bucovina

Și în Bucovina se păstrează tradițiile pe care în alte zone ale țării le-am uitat. Aici vă așteaptă un Paște ca altădată, cu bunătăți din porc preparate de măcelari renumiți ai zonei, stropite din belșug cu vinul roșu moldovenesc.

Așa că, dacă ajungeți prin Vama, o zonă pitorească din Bucovina veți ajunge să vă bucureți de o masă plină de cozonaci şi pască, cu drob şi ciorbă de miel, cu friptură la cuptor şi cu multe alte surprize culinare tradiţionale de Paşte. Odată ajunși acolo, veți vizita Muzeul Oului din Vama și dacă vreți puteți face și o baie în piscină, pentru că unele pensiuni au și așa ceva, apoi vă veți plimba cu Mocăniţa şi veți admira un foc de tabără, cu vin fiert şi ouă roşii.

De aici, nu sunteți decât la o aruncătură de băț de Vatra Dornei, un orășel ce se umple de lumină în perioada Paștelui, regiunea fiind una care merită explorată pe îndelete, mai ales că nu duce lipsă de peisaje pitorești.

Tarifele unui astfel de mini-concediu poate porni de la 800 de lei și poate ajunge și la 3.000 de lei, în funcție de serviciile pe care le alegeți.

Vezi și: Obiective turistice Bucovina – cele mai frumoase locuri de vizitat in Bucovina


Citește și:

Profesori din Bacău au dus cărți la școlile românești din Cernăuți. De ce sunt școlile românești păzite de jandarmi

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News