Cu toate acestea, românii merg în vacanțe în destinațiile tradiționale: litoralul românesc, Grecia, Turcia și Bulgaria. Bugetul mediu alocat este în jur de 800 de euro de persoană.
„Prima destinație, conform statisticilor, este tot România, cu litoralul, stațiunile montane, city break-uri în marile orașe și stațiuni balneare, în această ordine”, a declarat pentru Libertatea consultantul în turism Traian Bădulescu.
„Litoralul românesc merge bine, doar că în salturi. Acum, de exemplu, luni este sărbătoare (Rusaliile – n.r.) și o să fie multă lume”, arată Alin Burcea, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România (ANAT) și proprietarul agenției Paralela 45, una dintre cele mai mari din țară.
Grecia, Turcia, Bulgaria
„În străinătate, top 3 este compus din Grecia, Turcia și Bulgaria, pentru că sunt aproape. În Grecia au mers anul trecut 1,3 milioane de români, în Bulgaria 800.000, în tot anul”, mai spune Bădulescu.
În total, în sezonul estival, România, Bulgaria și Grecia contorizează două milioane de turiști români.
Portugalia, marea noutate
„În principal, destinațiile sunt aceleași, nu au apărut țări noi pe mapamond. Ca noutate însă a apărut charter pe Portugalia și au mai apărut altele pe Spania, unde se caută Tenerife, Costa del Sol, Costa Blanca”, spune Alin Burcea.
Portugalia este destinația de top și la agenția de turism Eturia, unde clasamentul destinațiilor europene este condus de Madeira, urmată îndeaproape de Tenerife, Palma de Mallorca (ambele Spania), Nisa (Franța) și Sicilia (Italia).
Surpriza: reorientare dinspre Turcia în Spania
Bădulescu observă însă un fenomen: din cauza inflației mari din Turcia, prețurile au crescut simțitor în ultimii ani, iar acest lucru face ca unii români să aleagă alte destinații.
„Pe lângă destinațiile tradiționale, avem Cipru, Malta, Spania. Ultima înregistrează creșteri din cauză că Antalya s-a scumpit. În Antalya poți să stai o săptămână pentru o familie cu prețuri de la 1.500 la 10.000 de euro. Și de banii ăștia poți face și o vacanță mai exotică. Multe persoane s-au reorientat spre Spania, cu tot cu avion ajungi la un buget mai mic decât Antalya în multe cazuri. Se caută Mallorca, Baleare, Canare”, susține Bădulescu.
Tunisia, Egipt, Albania, Cipru
Mai departe, în preferințe se află state din nordul Africii, respectiv Tunisia și Egipt.
„Tunisia e în stagnare, Egiptul e un pic în scădere, pentru că după pandemie a fost foarte multă lume. Scăpând de pandemie, au crescut prețurile destul de sănătos. Plus că Egiptul e și pe graniță cu Israelul. De asemenea, Ciprul merge bine. A mai apărut un charter pe Albania, acolo e plaja cum era Mamaia la noi, fără scoici. Hotelurile sunt vechi majoritatea, dar prețurile sunt corecte”, mai spune Alin Burcea, șeful ANAT.
„Sunt români care merg și în Tunisia și Egipt, deși este foarte cald în iulie-august. Există oferte de la 500 de euro de persoană sau 1.000 de euro all inclusive pentru două persoane la hotel de cinci stele”, arată și consultantul Traian Bădulescu.
Italia și Franța
Și în Italia se duc mulți conaționali: Bădulescu indică Sardinia, plus city-break-uri în marile orașe Roma, Milano, Veneția, Verona, Florența, în vreme ce agenția Eturia indică insulele de top Ischia și Capri, plus Napoli.
De asemenea, în preferințe se află și Franța, prin Paris sau muntele Saint Michel.
„Pentru această vară, observăm că turiștii români sunt deschiși să exploreze mai mult Portugalia, Italia (Ischia, Capri si Napoli) sau Franța, unde, pe lângă Paris, aleg pachete pentru descoperirea metropolei, combinate cu Valea Loarei sau Mont Saint Michel, unii fac oprire și la Disneyland, mai ales că este o atracție extrem de apreciată de familii”, afirma recent, într-un comunicat, Ana Maria Gherasim, directorul de vânzări al Eturia.
Există însă și destinații „răcoroase”: Scoția, Islanda, Groenlanda, fiordurile Norvegiei și chiar Alaska (SUA).
Pentru destinațiile mai exotice, trendul verii este compus la Eturia dintr-un mix de Asia si Africa: Seychelles, Tanzania, Malaezia, Kenya și Indonezia.
Circuite culturale și croaziere
În plus, din ce în ce mai mulți români preferă circuite culturale, completează consultantul Traian Bădulescu.
Chiar dacă acum cota acestora este foarte mică, există cerere pentru America Latină, Africa sau Extremul Orient. Se caută circuite în Japonia și Coreea de Sud, plus în Asia de Sud-Est, în state precum Thailanda, Malaezia, Vietnam, Laos.
„La fel, este în dezvoltare cererea de croaziere. Se găsesc de la 600 de euro pe cabina de două persoane, pe Marea Egee și Marea Mediterană. Prețul mediu este însă de 2.000-3.000 de euro. Au fost și croaziere în Antarctica, la marginea continentului, la prețuri de 10.000-12.000 de euro. Este experiența vieții!”, punctează Bădulescu.
Buget mediu de 800 de euro
Bugetul mediu alocat de români este de 800 de euro pentru Europa, spune Ana Maria Gherasim, directorul de vânzări al Eturia.
Pentru insula Madeira este de 890 de euro, iar pentru destinațiile exotice, precum insulele Seychelles, costul este de 1.890 de euro pentru zece zile.
Problema prețurilor
În privința prețurilor, creșterile sunt mai moderate față de anii trecuți, însă adunate din pandemie și până acum, majorările sunt sesizabile.
„Pe litoralul românesc, estimăm o creștere de 7-8% a prețurilor. Nu au crescut în acest an prețurile în Antalya (Turcia – n.r.) și Grecia, dar au crescut în ultimii patru ani. În 60% din hotelurile din Antalya s-au dublat prețurile. Cred că fiecare om trebuie să aibă un agent de turism pe care să îl întrebe. Spui ce buget ai și te ghidează”, afirmă Alin Burcea, șeful ANAT.
Hotelierii români și-au învățat lecția
Traian Bădulescu spune că pe litoralul românesc, hotelierii „și-au învățat lecția”, după ce în pandemie au crescut masiv prețurile.
La acel moment, clienții erau captivi, din cauza restricțiilor, dar după eliminarea acestora s-au trezit cu unitățile goale.
„Față de anul trecut, pe litoral e o creștere de 8% a prețurilor. Și-au învățat lecția și hotelierii, preferă să aibă rulaj. Pe plan internațional sunt scumpiri de 10-25%. La noi sunt de 10-15%, dar pe litoral doar de 8%”, mai spune acesta.
Bădulescu explică și cauza scumpirilor: „Creșterile vin pentru că acum avem un fenomen numit «revenge tourism», când turiștii merg pentru a recupera ce nu au făcut în pandemie, iar companiile profită și cresc prețurile”.
Mai puține probleme cu zborurile
Există însă și o parte bună în acest sezon: față de anii trecuți s-a mai stabilizat pe partea de zboruri, după ce turiștii s-au confruntat în 2022 cu falimentul Blue Air, în 2023 cu anulări de zboruri la Wizz Air, plus greve ale controlorilor de trafic și personalului navigant.
„Cei care merg pe cont propriu depind în continuare de companiile low cost, dar cei care merg prin agenții au chartere, iar aici nu sunt probleme”, arată Bădulescu.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!