UPDATE ora 13.00 Bugetul Avocatului Poporului aprobat în comisii este de 13.820.000 de lei. ”Avem rugămintea de a avea în vedere pentru prima rectificare bugetară sumele: cheltuieli de personal – 1.600.000 lei, 800.000 lei pentru plata salariilor cuvenite pe ultima lună şi 800.000 lei pentru ocuparea celorlalte 17 posturi vacante care trebuie ocupate în perioada imediat următoare mai ales la Mecanismul de prevenire a torturii”, a afirmat Victor Ciorbea, în cadrul discuţiilor din Comisii.
Deputatul PSD Eugen Teodorovici a propus două amendamente care vizau finanţarea Congresului Ombudsmanilor din Europa în valoare de 275.000 lei şi 100.000 lei pentru achiziţionarea a două mijloacelor de transport, social-democratul retrăgându-şi ulterior amendamentele. AStfel, bugetul Avocatului Poporului a fost adoptat în forma propusă de Guvern cu şapte voturi „împotrivă”.
”Conform legii, bugetul Curţii de Conturi se aprobă de către plenul Curţii de Conturi. Guvernul e obligat ca în funcţie de forma aprobată de plenul Curţii, să-l prezinte la Parlament. E problema Parlamentului. Eu am atras atenţia. Dacă Guvernul avea amendamente, trebuia să vină cu ele argumentate şi să prezinte în faţa comisiilor de Buget-Finanţe. Bugetul pe care îl am pentru 2017, asta este viaţa, nu îmi acoperă plata salariilor pentru cei aflaţi în plată la ora actuală, pe două luni de zile. Se spune că la rectificare. Asta e cu totul altceva şi eu nu mă bazez niciodată pe rectificări, mă bazez pe lege, iar bugetul trebuie să se facă pe legi în vigoare”, a afirmat Nicolae Văcăroiu, la finalul discuţiei din comisie.
Întrebat dacă vor exista disponibilizări, el a spus: „Vom vedea, probabil că da”. ”Acum să ştiţi că toată lumea e fericită dacă nu mai există Curtea de Conturi. Cu toate că aduce bani de 10-15 ori mai mult decât consumă”, a completat Nicolae Văcăroiu.
”Curtea de Conturi se află într-o perioadă grea de schimbare de generaţii, avem între 80 şi 100 de pensionari. Şi bugetul pe 2016 ne-a prins cu 140 de posturi neocupate ca urmare a pensionărilor. Nu am avut posiblitatea să le finalizăm în 2016. În 2016, Curtea de Conturi având un număr mai restrâns de controlori financiari faţă de cum am prevăzut a fost nevoită de deruleze un program de reorganizare a Curţii de Conturi şi la nivel central, şi la nivelul celor 42 camere de conturi teritoriale”, a mai spus Nicolae Văcăroiu.
Parlamentul a început dezbaterile la bugetul de stat pe 2017. Comisiile de specialitate reunite ale celor două Camere au avizat bugetele ordonatorilor principali de credite iar în week-end, bugetu este dezbătut în Comisiile reunite de buget-finanțe, pentru raport. Votul final în plen va avea loc cel mai probabil marţea viitoare.