Israelul conduce convingător topul țărilor cu cele mai eficiente campanii de vaccinare și plănuiește să extindă în viitorul apropiat numărul categoriilor de populație ce vor fi imunizate.
Autoritățile au vaccinat, cu prima doză, în jur de 20% din populație. Până la mijlocul lui martie, oficialii cred că vor fi vaccinat, cu prima sau deja a doua două, în jur de 5 milioane de cetățeni, adică peste 50% din populația țării.
Vârstnicii, adulții cu afecțiuni cronice și persoanele care lucrează în sectoare în care sunt expuse în fața virusului au avut prioritate.
Dar cum oficialii israelieni anticipează sosirea mai multor transporturi cu noi doze de vaccin, alte categorii vor fi introduse pe listă.
Nachman Ash, coordonatorul național al eforturilor de combatere a pandemiei, estimează că cercetările aflate în desfășurare vor stabili că vârsta minimă a persoanelor ce pot fi vaccinate împotriva COVID va fi redusă de la 16 ani, cât este în prezent, la 12 ani.
Israelul așteaptă în acest sens o decizie a Agenției pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA).
”Faptul că copiii sub 16 ani nu sunt în prezent vaccinați este cu siguranță o problemă, în condițiile în care vrem să atingem imunitatea de grup”, a declarat oficialul pentru 103 FM radio.
”Cred că într-o lună-două va exista o nouă categorie – a copiilor de peste 12 ani – care va intra pe lista de vaccinare”, a adăugat el.
Tema vaccinării copiilor a fost explicată și de specialiștii români.
În prezent, „copiii nu pot fi vaccinaţi împotriva infecţiei cu noul coronavirus, mai puţin cei cu vârsta între 16 şi 18 ani, cu vaccinul Pfizer”, a explicat pediatrul Mihai Craiu.
Totuşi, sunt studii clinice în derulare care au înrolat pacienţi de vârstă pediatrică, astfel în curând răspunsul s-ar putea schimba, cel puţin în ceea ce-i priveşte pe adolescenţi.
„Pfizer a înrolat peste 1.090 de copii încă din timpul verii, într-un studiu care se adresează grupei de vârstă 12 până la 16 ani. Şi Moderna a început acum de câteva săptămâni să înroleze, de asemenea, copii cu vârsta între 12 şi 18 ani. Probabil că o să avem, la sfârşitul primului trimestru al acestui an, şi nişte rezultate privind eficacitatea şi siguranţa la adolescenţi”, a arătat Craiu.