Uniunea Europeană plănuiește să strângă 8 miliarde de dolari pentru cercetarea și producerea unui nou vaccin. Deși scopul declarat e ambițios și nici măcar nu e clar că obiectivul va fi atins, s-ar putea să nu fie de ajuns.
Mai multe organizații de sănătate estimează costul cercetării, producerii și distribuirii unui vaccin pentru coronavirus la aproximativ 25 de miliarde de dolari. Având în vedere ce se urmărește, este un preț mic de plătit.
Un David pe lângă Goliatul pandemiei
Sunt multe lucruri pe care nu le știm la ora actuală, dar COVID-19 ar putea să nu dispară de la sine. Chiar și dacă imunizarea obținută durează toată viața (care ar fi cea mai bună opțiune și nu sunt deloc dovezi clare în acest sens), s-ar putea să treacă ani buni până când un procent suficient din populație va fi imunizat și se va obține imunitatea de turmă.
Dacă imunizarea nu este pe viață, ci durează doar câteva luni, ca în cazul gripei, problema e și mai complicată și pandemia s-ar putea prelungi și mai mult. În orice caz, existența unui vaccin va face diferența între ani în șir de carantină și distanțare socială sau o revenire la normalul de dinainte de coronavirus.
Să luăm un scenariu optimist. Să presupunem că în decurs de un an, undeva pe la începutul lui 2021, se anunță un vaccin. A trecut prin testele clinice, este sigur și asigură imunitate împotriva coronavirusului. Urmează apoi faza de producție.
Cât va dura producerea, distribuirea și administrarea a miliarde de doze? E greu de zis, dar probabil tot câteva luni. În tot acest timp, ar trebui menținute anumite măsuri de distanțare fizică, iar asta înseamnă încetinirea economiei și un disconfort real pentru miliarde de oameni.
Cu cât vaccinul vine mai repede, cu atât economia va accelera și calitatea vieții oamenilor va fi îmbunătățită. În acest context de perturbare globală, 25 de miliarde de dolari pare că nu mai înseamnă atât de mult. În plus, dacă ne gândim că ar echivala cu o contribuție de câțiva dolari pentru fiecare dintre noi, pare un preț foarte mic de plătit.
Și 100 de miliarde ar merita, susțin unii economiști
Pare halucinant să spunem că un preț de zeci de miliarde e mic, dar trebuie să luăm în considerare amploarea problemei. Deja se estimează că pandemia COVID-19 a produs pierderi economice de peste două trilioane de dolari.
Vorbim de mii și mii de miliarde de dolari pierdute, pe lângă toate celelalte probleme aferente – sigur că 25 de miliarde e o sumă enormă, dar prin comparație, e un mărunțiș. Pe platforma de socializare Twitter, mai mulți economiști și-au exprimat părerea în această direcție și consensul pare să fie că fiecare dolar investit în vaccin e meritat.
George Magnus, un economist la Universitatea din Oxford, spune că și 100 de miliarde dacă ar costa vaccinul, tot ar fi bani bine cheltuiți. Prin comparație, 25 de miliarde e „ieftin ca braga” (trad: cheap as chips).
Paul Krugman, laureat al Premiului Nobel în Economie, atrage atenția că situația de acum e comparabilă cu marea criză economică din anii 1920 şi că ne putem aștepta la căderi economice nemaivăzute de un secol. Orice intervenție care ar putea duce economia pe făgașul dorit și ar putea salva vieți e binevenită.
Desigur, sunt puține garanții când vine vorba de un vaccin. Nu e clar dacă sau când un astfel de vaccin ar putea fi realizat, deși majoritatea scenariilor optimiste ne pregătesc pentru o așteptare de aproximativ un an.
Deja există mai multe proiecte mari în această direcție şi practic, în prezent, e o problemă de finanțare. Cu cât strângerea de fonduri se apropie de obiectivul necesar, cu atât mai mult cresc șansele de a avea un vaccin în viitorul apropiat.
Bill Gates a anunțat deja că va investi câteva miliarde pentru accelerarea procesului de producție a vaccinului.
Gates va sponsoriza fabricarea de vaccinuri pentru șapte astfel de proiecte, chiar și înainte de a afla care vaccin funcționează.
Această abordare e importantă pentru că durează câteva luni bune să generezi capacitatea de fabricare în masă a unui vaccin. Dacă stai să aștepți întâi să vezi care vaccin e eficient, trebuie să aștepți câteva luni ca să poți să-l produci în masă.
Dacă produci fabrici pentru șapte vaccinuri, atunci când unul sau mai multe dintre ele vor fi gata, se poate produce mult mai repede.
Filantropul american știe că va pierde majoritatea banilor pentru că nu toate vaccinurile cercetate vor funcționa, dar a anunțat că e dispus să-și asume acest risc.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von den Leyen, a anunțat, de asemenea, că această rundă de finanțare de 8 miliarde de dolari e doar primul pas și strângerile de fonduri vor continua.
LIBERTATEA PUBLICĂ ARTICOLE DE ȘTIINȚĂ. În plină criză provocată de pandemia de coronavirus, mai mult ca oricând cititorii au nevoie de informație științifică de calitate, prezentată limpede. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință, alcătuită din experți care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul avizat din străinătate. Ei scriu, în fiecare zi, mai multe articole în Libertatea. bazate pe cele mai recente date și studii despre epidemie.