Compania germană Curevac ar putea să livreze vaccinul împotriva coronavirusului la începutul acestei toamne, crede patronul firmei, Dietmar Hopp. Curevac a început să lucreze la acest vaccin încă din ianuarie.

”Dacă rezultatele sunt pozitive, am putea să începem testele clinice la începutul verii”, a declarat Hopp pentru Bild, potrivit FAZ.

”Deoarece presiunea este enormă, aprobările din partea autorităților ar trebui să fie mai rapide decât în alte cazuri. Prin urmare, ar trebui să fim capabili să livrăm vaccinul în toamnă”, a spus Hopp.

Mai multe articole din presă au dezvăluit, în ultimele zile, că firma germană a fost ținta unei oferte din partea lui Donald Trump, care a vrut să achiziționeze dreptul exclusiv pentru vaccinul dezvoltat.

Compania a subliniat că un contract exclusiv cu SUA este în afara discuției. Ulterior, managementul companiei a negat că ar fi primit o astfel de ofertă.

UE a intrat însă în joc și a anunțat că ar putea susține eforturile companiei cu până la 80 de milioane de euro.

China începe propriile teste

Companii și institute de cercetare din mai multe state au început o goană nebună pentru obținerea vaccinului împotriva coronavirusului.

Marți, China a anunțat că a autorizat testele clinice pentru primul său vaccin. Cercetarea este condusă de Chen Wei, de la Academia de Științe Militare Medicale, potrivit Reuters, care citează Cotidianul Poporului, portavocea Partidului Comunist.

Reuters nu oferă mai multe detalii, dar tabloidul chinez Global Times vede un avantaj în faptul că cercetarea din China ar putea beneficia de aprobări mai rapide decât cea din SUA.

Chiar și așa, notează Global Times, vaccinul ar putea fi disponibil pentru folosirea pe scară largă în 12-18 luni, dacă testele merg bine.

SUA, în cursa pentru obținerea vaccinului

Anunțul Chinei a venit la mai puțin de o zi de cel făcut în SUA, unde o clinică a început testarea propriului vaccin.

Testarea, care este finanțată de Institutele Naționale pentru Sănătate, va fi derulată pe 45 de voluntari sănătoși la Kaiser Permanente Washington Health Research Institute din Seattle.

Primul participant la testare a primit vaccinul experimental chiar luni, pentru verificarea eventualelor efecte adverse. Oamenii pe care se face testarea nu vor fi infectați totuși cu noul coronavirus, notează The Independent care citează Associated Press.

Chiar dacă testarea va avea rezultatele așteptate, experții avertizează că până la validarea vaccinului ar putea trece între un an și 18 luni.

Mai multe companii farmaceutice din întreaga lume se află în prezent în cursa pentru dezoltarea unui vaccin pentru coronavirusul care a ucis peste 6.000 de oameni și a infectat peste 150.000.

Chiar luna trecută, o echipă a Queensland University din Australia a anunțat că a dezvoltat un posibil vaccin, a cărui testare a început deja pe animale.

Profesorul Paul Young, șeful școlii de chimie și bioștiințe moleculare, a anunțat că echipa sa de 20 de experți a muncit pentru a grăbi procesul, identificând și replicând o proteină cheie a virusului – care reprezintă baza vaccinului – în doar trei săptămâni.

Și Inovio Pharmaceuticals intenționează să înceapă luna viitoare o serie de teste pentru un vaccin. Mai întâi pe câteva zeci de voluntari la Universitatea Pennsylvania, apoi la un centru de testare din Kansas, Missouri, urmat de un studiu similar în China și Coreea de Sud.

 
 

Urmărește-ne pe Google News