La acest studiu au participat aproape 800 de persoane. Acestea au fost împărțite în două grupe de vârstă: 18 – 55 de ani și peste 65 de ani. Cercetătorii au analizat siguranța și efectele secundare pentru două doze diferite de vaccin.
Cercetătorii au concluzionat că vaccinul oferă un răspuns imun și este suficient de sigur pentru a trece la studiile la scară largă. Studiul a fost postat pe MedRxiv, dar nu a fost încă publicat într-un jurnal medical.
Cercetătorii au descoperit că 99% dintre participanții cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani, cu ambele doze, au dezvoltat anticorpi împotriva virusului la 29 de zile după vaccinare. În plus, s-a constatat că majoritatea efectelor secundare, cum ar fi febra, cefaleea, oboseala, durerile corporale și durerea de la locul injectării, au fost ușoare și au dispărut după câteva zile.
Unii dintre participanți vor fi vaccinați a doua oară, acest lucru făcând parte din proces.
Numit Ad26.COV2.S, vaccinul utilizează aceeași tehnologie folosită pentru vaccinurile pentru Ebola, Zika, HIV și RSV ale companiei Johnson & Johnson.
În cadrul studiilor din faza a 3-a sunt examinate siguranța și eficacitatea unei doze unice împotriva coronavirus-ului simptomatic. Conform Johnson & Johnson, în acest test sunt implicați 60.000 de voluntari adulți.
Foto: EPA