Un nou vaccin împotriva COVID are o eficiență de 94,5%, chiar mai mare decât cea estimată pentru vaccinul Pfizer, arată primele analize date publicității de compania americană Moderna.
”Este o zi minunată”, au declarat oficialii companiei, care au anunțat că vor aplica pentru o autorizare de urgență a serului în câteva săptămâni.
Vaccinul va fi disponibil în primul rând în SUA, iar UE nu a încheiat cel puțin deocamdată un contract cu compania Moderna.
Ca în cazul vaccinului Pfizer, anunțul făcut de Moderna se bazează deocamdată pe date preliminare. Analiza continuă, iar un studiu complet urmează să fie publicat într-un jurnal medical, pentru a fi evaluate de către alți experți.
Faza 3 a studiului clinic a implicat 30.000 de voluntari din SUA. Jumătate dinte aceștia au primit două doze de vaccin, în vreme ce ceilalți au primit un placebo.
Vestea optimistă a Moderna a venit după ce experții au analizat situația a 95 de voluntari care au dezvoltat simptome COVID.
Concret, doar cinci dintre oamenii care s-au îmbolnăvit primiseră vaccinul în prealabil, în vreme ce 90 de bolnavi primiseră un placebo.
Datele au mai arătat că din cei 95 de bolnavi, 11 au dezvoltat o formă mai gravă a bolii. Niciunul dintre aceștia nu se afla însă în grupul care primise vaccinul.
”Eficiența generală a fost remarcabilă. Este o zi minunată”, a declarat Tal Zaks, directorul medical al companiei, pentru BBC News.
Efecte adverse minore
Experții care au participat la studiul clinic de testare a vacinului Moderna nu au raportat efecte adverse grave.
Unii pacienți au dezvoltat totuși stări de oboseală și dureri musculare după injectare.
”Sunt efecte obișnuite pentru un vaccin funcțional, care produce un răspuns imunitar”, spune pentru BBC profesorul Peter Openshaw, de la Imperial College London.
Ce nu știm încă
Nu știm deocamdată cât de mult durează imunitatea generată de vaccin, în condițiile în care voluntarii trebuie să fie monitorizați timp de mai multe luni în acest sens.
Nu există deocamdată date concrete cu privire la eficiența vaccinului în fiecare grup țintă, spre exemplu cel al persoanelor vârstnice, care sunt mai vulnerabile în fața virusului.
Tal Zaks a declarat totuși pentru BBC că datele preliminare sugerează că vaccinul nu pare să își piardă eficiența în funcție de vârsta pacienților.
Este la fel de neclar, scrie BBC, dacă vaccinul blochează și contagiozitatea celor care îl primesc.
Răspunsurile la toate aceste întrebări vor influența felul în care autoritățile vor folosit vaccinul.
Mai ușor de depozitat
Atât vaccinul Moderna cât și cel dezvoltat de Pfizer au la bază aceeași tehnologie, care presupune injectarea unei bucăți a codului genetic al virusului, pentru a genera un răspuns imunitar.
Și vaccinul Pfizer are o eficiență mare – de 90%, potrivit datelor preliminare. În ambele cazuri, studiul continuă, așa că aceste cifre s-ar putea schimba.
Spre deosebire de vaccinul Pfizer, cel dezvoltat de Moderna este mai ușor de depozitat, deoarece rămâne stabil pentru perioade lungi la o temperatură de minus 20 de grade celsius.
Vaccinul Pfizer trebuie să fie refrigerat pe termen lung la o temperatură de minus 75 de grade Celsius.
Disponibil în primul rând în SUA
Vaccinul Moderna nu va fi disponibil în afara SUA decât anul viitor cel mai devreme. UE a încheiat deja contracte cu AstraZeneca, Sanofi, Johnson & Johnson și cu Pfizer, dar nu și cu Moderna.
Compania a anunțat că este gata să livreze 20 de milioane de doze în SUA până la sfârșitul anului și speră să producă alte 500 de milioane sau chiar un miliard anul viitor.
Vaccinul Moderna, scrie The Guardian, pare a fi și cel mai scump – 42-50 de euro pentru două doze. Prin comparație, vaccinul AstraZeneca/Oxford va costa doar puțin peste 3 euro pentru o doză.